Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rîsul - o armă împotriva terorismului

4238aee632e7de8d3e355dcd8b52416769a11ee2.jpg

Ismaël Saidi autorul unei piese "Jihad"
Image source: 
credit foto: france24

Acest an 2015 a fost, pentru Franţa, unul extrem de trist, un an în care francezilor le-a îngheţat rîsul pe buze. El a început de altfel cu un atac terorist împotriva revistei umoristice Charlie Hebdo, deci cu un atentat împotriva rîsului, a ironiei şi a insolenţei, care fac parte din patrimoniul spiritual al Franţei. Să vorbim şi noi în acest final de an despre rîs, sau despre nevoia de a rîde.

In acest context destul de tensionat din Franţa, mi-au atras atenţia cîteva tentative ale mediilor de informare de a reabilita rîsul… Sau de a le reaminti francezilor că rîsul rămîne o armă redutabilă la care nu terbuie să renunţe. Revista Marianne, de exemplu, propune în această lună decembrie un întreg număr legat de istoria irevenţei în Franţa, de curajul cu care cîteva generaţii de umorişti, de caricaturişti, de genii ai satirei au înfruntat ideile preconcepute şi diverse forme de obscurantism sau de oportunism.

Cotidianul Libération pare şi el să-i îndemne pe francezi să nu renunţe la rîs şi la voie bună, şi le recomandă în acest final o carte semnată de un filozof, Philippe Arnaud, apărută în aprilie anul acesta, şi intitulată "Rîsul filozofilor". O bună ocazie să ne reamintim că pînă şi cei mai pesimişti sau melancolici dintre fiolozofi aveau o părere bună despre rîs şi îl considerau o terapie necesară, esenţială chiar. Incă din antichitate Artistotel ne-a furnizat un argument important pentru a ne incita să cultivăm rîsul. "Omul este singurul animal care rîde", spunea filozoful grec, şi tot el demonstra că rîsul stimulează reflecţia, gîndirea. Putem înţelege deci, în virtutea acestei opinii a marelui filozof grec, de ce timp de sute şi sute de ani dictatorii precum şi alte forţe încarnînd autoritatea opresivă au detestat rîsul, ba l-au considerat chiar un blasfem şi un pericol…

Omul nu poate trăi în condiţii de stres permanent, el are nevoie să rîdă din cînd în cînd pentru a se relaxa, pentru a-şi împrospăta ideile, pentru a se elibera... Este şi ceea ce spune Bergson într-un celebru eseu apărut în 1900. Freud şi alţi gînditori au analizat şi ei mecanismul producerii rîsului şi au ajuns la concluzia că rîsul are şi o funcţie subversivă. Este ceea ce ne spune şi filozoful Philippe Arnaud în Libération: "Să rîdem în faţa absurdităţii pe care o reprezintă violenţa socială sau terorismul!"

Este ceea face în prezent, la teatrul Varia de la Bruxelles, un artist pe nume Ismaël Saidi, de origine marocană, în vîrstă de 39 de ani. El este autorul unei piese intitulată "Jihad" în care denunţă, printre altele cu armele subtile ale rîsului, dogmatismul şi ignoranţa a trei personaje, trei tineri marginali care decid să plece în Siria ca să participe la aşa-zisul "război sfînt". Piesa a fost jucată de peste 110 ori şi a atras pînă acum peste 40 000 de spectatori. Ea urma să fie prezentată şi la Lyon între 11 şi 18 ianuarie, dar spectacolele au fost anulate din cauza stării de urgenţă din Franţa.

Ismaël Saidi consideră că rîsul este o armă întrucît denunţă totul: rasismul, prejudecăţile, ignoranţa, dogmatismul, prostia. Ismaël este un musulman practicant care se roagă de cinci ori pe zi, ceea ce nu-l împiedică să aibă umor şi curaj, şi să-şi asume deschis o atitudine autocritică faţă de comunitatea căreia îi aparţine.

Spectacolul realizat după piesa sa, cu accente tragice dar şi comice, a devenit un fenomen cultural, este considerat un formidabil instrument pedagogic, iar în prezent interesează numeroşi producători, dintre care unii japonezi.

Aş încheia această pledoarie în favoarea rîsului cu două note comice (dar care te fac să reflectezi) lansate pe postul de radio Europe 1 de umoristul francez Nicolas Canteloup, imediat după atentatele de pe 13 noiembrie. Iat-o pe prima. "Aţi observat că în compoziţia cuvîntului Kalaşnikov figurează şi cuvîntul laş?" Si acum a doua: "Incetaţi să mai spuneţi că teroriştii sunt nişte cîini, vă rog să nu mai insultaţi rasa canină".