Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa – revelion pe fond de maximă mobilizare a poliţiei

2014-12-23t131807z_701826462_pm1eacn13mg01_rtrmadp_3_france-crash-1_0.jpg

Patrule pe Champs-Elysées la Paris
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Francezii se pregătesc pentru un revelion pus sub semnul traumelor care au marcat anul 2015: atacurile teroriste. La Paris rezervările în restaurante şi hoteluri au scăzut vertiginos iar marea sărbătoare populară de pe Champs-Elysées a fost cît pe ce să fie anulată. Revelionul se va derula totuşi, dar în condiţii de mobilizare fără precedent a armatei şi a forţelor de poliţie.

De la atacurile de pe 13 noiembrie soldate cu 130 de morţi, activitatea turistiscă la Paris a fost într-un continuu regres. Hotelurile, marile magazine, teatrele, vaporaşele de pe Sena au înregistrat un număr scăzut de solicitări. Aeroporturile pariziene anunţă şi ele o scădere a numărului de călători în toată această perioadă. Printre cei care şi-au anulat călătoriile în Franţa după atentatele din noiembrie se numără mulţi japonezi şi americani, probabil speriaţi de imaginile difuzate în momentele atacurilor şi în zilele următoare. Mulţi germani, italieni şi spanioli şi-au menţinut însă rezervările, informează Agenţia France Presse. Probabil că şi un anumit sentiment de solidaritate europeană a jucat în favoarea acestui gest.

Iată cîteva cifre, pentru ilustrarea situaţiei descrise mai sus. Celebrul cabaret parizian Moulin Rouge anunţă că şi-a pierdut 30 la sută din clienţi de pe 13 noiembrie încoace, iar celebrul hotel Plaza Athénée afişează doar 65 la sută din potenţialul de camere ocupat.

Chiar şi parizienii par să fie într-o stare "anxiogenă" (după cum arată un specialist) şi ies mai puţin la restaurante, la plimbări şi la spectacole.

Ministerul de interne anunţă un dispozitiv de securitate fără precedent pentru noaptea de revelion. Sute şi sute de poliţişti şi jandarmi au renunţat la concediul lor de sfîrşit de an, iar primăria Parisului a creat şi ea echipe de intervenţii şi de mediatori cu misiunea de a preveni orice risc de atentate şi de a lansa apeluri la vigilenţă. Un veritabil coşmar îl reprezintă pentru autorităţi momentele cînd se formează mari grupuri de oameni, de exemplu pe bulevarul Champs-Elysées sau în jurul Turnului Eiffel. De notat că anul acesta au fost anulate focurile de artificii, pe care parizienii şi turiştii le-au apreciat atît de mult anul trecut, iar programul festiv a fost de fapt redus la minimum.

Nu numai la Paris sunt însă luate măsuri excepţionale, ci şi în alte mari oraşe ale Franţei. La Strasbourg, de exemplu, forţele de ordine vor încerca să împiedice anul acesta repetarea unei stupide "tradiţii" de Anul Nou, aceea de incediere voluntară a maşinilor. Oraşul Strasbourg deţine recordul, (trist record!) în această privinţă pe întreaga Franţă. Pentru limitarea riscurilor de extindere a violenţelor şi de rănire a populaţiei, la Strasbourg vor fi restrase de pe străzi, în noaptea de revelion, pubelele, iar tot ceea ce este sticlă în componenţa staţiilor de autobuz va fi demontat.

"Situaţia este hiper-tensionată pentru toţi poliţiştii", declară în cotidianul Le Figaro un lider sindical. In condiţii de stare de urgenţă, stresul şi efortul forţelor de ordine s-au amplificat enorm, iar formarea unor echipe suplimentare va dura cel puţin doi ani. Ministrul de interne Bernard Cazeneuve, care a avut de mai multe ori cuvinte de laudă pentru modul în care s-au mobilizat forţele de ordine în contextul atenatelor, a oferit în sala de la Bercy un concert pentru 12 000 de agenţi, poliţişti, pompieri şi urgentişti care au acţionat pe 13 şi pe 14 noiembrie. Aceştia aşteaptă însă mai degrabă sfîrşitul stării de urgenţă, pe 26 februarie, pentru a respira puţin.