Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Charlie Hebdo: un an de la atacul împotriva redacţiei

rsf-m_0.jpg

Fraza "Je suis Charlie" a devenit sinonima cu apararea libertatii de expresie
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Săptămîna aceasta, mai precis pe data de 7 ianuarie, se va împlini un an de la atacul comis la Paris împotriva revistei umoristice Charlie Hebdo. Un număr special va marca acest eveniment pe data de 6 ianuarie. In toată lumea revista Charlie Hebdo a devenit între timp un simbol al libertăţii de expresie, deşi demersul echipei sale continuă să suscite furie şi contestaţii.

Ironia soartei, înainte de atacul comis pe 7 ianuarie 2015 Charlie Hebdo era, într-un fel, o revistă "muribundă", în sensul că se afla în pragul falimentului. Tirajul nu depăşea 30 000 de exemplare iar cu o lună înaintea producerii atentatului desenatorul Charb lansase un apel pentru colectarea de fonduri. Decimarea redacţiei de către fraţii Kouachi (reamintim că ei au ucis opt membri ai redacţiei) a avut un efect total contrar celui urmărit de jihadişti. Revista a cucerit o audienţă internaţională, dispune astăzi de 180 000 de abonaţi şi se vinde săptămînal în chioşcuri în 80 000 de exemplare.

Financiar vorbind redacţia nu mai are de ce să-şi facă griji pentru că a primit donaţii în valoare de 20 de milioane de euro. Redacţia şi-a schimbat sediul, care este ţinut secret şi este cu siguranţă foarte bine păzit, iar noi desenatori s-au alăturat supravieţuitorilor (nu toţi însă au vrut să continue aventura, unii, traumatizaţi, au preferat să plece de la Charlie Hebdo).

Franţa va comemora atacul de pe 7 ianuarie 2015 într-un moment cînd nu s-au stins încă ecourile atenatatelor de pe 13 noiembrie 2015 soldate cu 160 de morţi. Anul care începe se va derula mai mult ca niciodată sub semnul ameninţării teroriste, ceea ce a ţinut să precizeze în mod solemn şi preşedintele François Hollande cu ocazia alocuţiunii sale de Anul Nou. "Nu am terminat cu terorismul", a subliniat şeful statului francez în seara de 31 decembrie 2015, reamintind şi faptul că prima sa datorie este aceea de a-i proteja pe francezi.