Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


François Hollande începe un maraton al omagiilor

hollande.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, a început un maraton comemorativ
François Hollande, presedintele Frantei, a început un maraton comemorativ
Image source: 
LePoint.fr

Un an după dramele de la Charlie Hebdo şi de la magazinul cuşer, două luni după atentatele din 13 noiembrie, François Hollande a început un adevărat maraton comemorativ. Ce program are preşedintele francez şi cui i se adresează diversele sale discursuri?

Aşa cum o prevede tradiţia republicană franceză, timp de aproape o lună de zile François Hollande va adresa urările de An nou diverselor instituţii - sau « corpuri intermediare ale Naţiunii » cum se mai spune în limbaj tehnic. O ocazie pentru şeful statului de a transmite diverse mesaje politice, de a anunţa măsuri simbolice şi, în actualul context, de a reda încredere opiniei publice.

Maratonul a debutat luni şi ca de obicei primii care au ascultat urările preşedintelui au fost membrii guvernului de la Paris. Marţi e rândul Consiliului constituţional şi apoi al autorităţilor religioase să fie primiţi la Palatul Elysée. In contextul în care Franţa e de două luni sub regimul stării de urgenţă iar anul 2015 a fost marcat atât de fundamentalismul islamist cât şi de multiplicarea actelor islamofobe şi antisemite, cele două discursuri rostite în această zi vor fi atent analizate.

Miercuri, personalul preşedinţiei franceze este pus la onoare iar joi 7 ianuarie, ziua când se împlineşte un an de la atacul terorist contra revistei satirice Charlie Hebdo, şeful statului se deplasează în mod excepţional la Prefectura de poliţie din Paris pentru a ţine un discurs în faţa forţelor de securitate. Comemorările post-atentate şi omagiile aduse victimelor vor culmina însă în mod simbolic duminică când François Hollande este aşteptat în Place de la République unde sunt prevăzute o serie de evenimente în prezenţa a zeci de mii persoane.

François Hollande începe un maraton al omagiilor