Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zidane în fruntea "galacticilor", un pariu riscant?

Zinédine Zidane, noul antrenor de la Real Madrid, înconjurat de sotia, cei patru copii ai sài si de presedintele clubului spaniol, Florentino Perez

Echipa Real Madrid are de luni seara un nou antrenor : francezul Zinédine Zidane l-a înlocuit pe spaniolul Rafael Benitez, Anunţul oficial a fost făcut de preşedintele echipei din Madrid, Florentino Pérez, în cursul unei conferinţe de presă la care asista Zidane înconjurat de soţia şi cei 4 copii ai săi. Pentru prima sa mare experienţă de antrenor, fosta legendă a fotbalului francez şi european se aşează pe banca unui club spaniol aflat în dificultate în actualul sezon.

O legendă a Realului pentru a conduce o echipă de superstaruri ! Iată strategia adoptată de patronii de la Real Madrid. Francezul Zinédine Zidane, azi în vârstă de 43 de ani, nu este însă un necunoscut madrilenilor : « Zizou », cum i se spune fostului « Galactic », a purtat tricoul echipei spaniole de 231 de ori între 2001 şi 2006, ocazie cu care a marcat 49 de goluri şi a câştigat Liga campionilor. In plus, de aproape doi ani Zidane antrenează Real Castilla, echipa de rezerve a Realului.

Zizou devine astfel primul francez în fruntea echipei legendare a « Galacticilor ». « Reprezentanţi din ale 15 ţări avuseseră însă această onoare înainte lui Zidane » remarcă ziarul Libération. Echipa Real Madrid este însă acum în dificultate– e « doar » pe locul trei în Liga – şi mai ales şi-a schimbat de 20 de ori antrenorul în două decenii, « semn prost » spun mulţi comentatori. « Vreau să mulţumesc conducerii de la Real că-mi oferă ocazia să antrenez cel mai bun club din lume » a spus Zinédine Zidane la conferinţa de presă care a urmat nominalizării sale.

Misiune dificilă pentru Zizou

Intrebarea pe care şi-o pun mulţi acum, începând cu colegii noştri francezi de la RFI, este dacă Zidane va reuşi să se facă respectat de vedetele clubului printre care se numără portughezul Cristiano Ronaldo şi francezul Karim Benzema. Foşti coechipieri ai lui Zizou, precul Lilian Thuram, afirmă că acesta îşi va câştiga pariul întrucât « e şi inteligent şi are şi carismă în interiorul grupului madrilen ». Cotidianul sportiv L’Equipe notează de partea sa că « Zidane întreţine raporturi privilegiate cu jucătorii importanţi de la Real ». Suporterii « Merengue » - porecla dată jucătorilor de la Madrid – apreciază şi ei loaialitatea ex-numărului 5 faţă de clubul madrilen. Sfidarea pentru Zidane e totuşi uriaşă la cârma celei mai titrate echipe din Europa şi cea care beneficiază de un deceniu şi de cel mai mare buget din fotbal – 550 de milioane de euro în sezonul 2013-2014 !

Misiunea lui Zizou pentru sezonul acesta este clară : să căştige campionatul spaniol şi, de ce nu, să cucerească şi un al 11-lea trofeu în Liga campionilor, cea mai prestigioasă dintre competiţiile europene. Spre deosebire de predecesorul său Benitez, francezul este adeptul unui fotbal mai ofensiv, deci mai pe placul madrilenilor. Totodată însă noul antrenor francez va trebui să găsească şi un echilibru defensiv pentru a se feri de neplăceri. In funcţie de cum va reuşi să îmbine aceste două imperative se va vedea şi adevărata stofă de antrenor pe care o are sau nu fostul număr 10 al Franţei.

De succesul la cârma madrilenilor va depinde poate şi restul carierei de antrenor a lui Zidane poate şi în afara frontierelor iberice. Mulţi comentatori, precum cei de la Le Monde de exemplu, îi prezic în viitor un posibil post de vârf pe banca naţionalei franceze.

 
Zidane în fruntea « Galacticilor », un pariu riscant ?