Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tiraj de un milion de exemplare pentru Charlie Hebdo, un an după atentat

Un an după atentatul islamist care a decimat redacţia Charlie Hebdo ucigându-i 11 angajaţi, revista satirică scoate miercuri în chioşcuri un număr special într-un tiraj excepţional de un milion de exemplare.

Un an după atentatul jihadist, Charlie Hebdo nu mai pune o caricatură cu Mahomed pe copertă. Profetul islamului a fost înlocuit pe prima pagină cu un « Dumnezeu asasin » cu hainele albe pătate de sânge şi care fuge cu o mitralieră kalaşnikov în spate. In interiorul revistei satirice, desenatorul Riss – unul dintre puţinii supravieţuitori ai masacrului din 7 ianuarie 2015 – critică şi ia în derâdere nu doar obscurantismul islamist dar şi clericalismul şi fanatismului religios în general. O poziţie conformă cu tonul laic şi anticlerical adoptat în general de revistă.

Cum era de aşteptat, coperta aniversară nu-i înveseleşte pe toţi. Primarul de Bordeaux şi ex-premier al Franţei, conservatorul Alain Juppé recunoaşte că desenul « nu-l face să râdă ». Alţii merg şi mai departe precum Isabelle Balkany – tot aleasă de dreapta - şi declară sus şi tare că « nu mai sunt Charlie », aluzie la sloganul apărut imediat după atentatul de acum un an. In fine, unii relativizează, apără libertatea de exprimare şi afirmă că « a provoca este ADNul lui Charlie ».

Numărul special de acum are 32 de pagini dar printre ele se află un caiet special cu desenele realizate de cei dispăruţi acum un an : Cabu, Wolinski, Charb, Tignous şi Honoré. De asemenea sunt publicate în acest număr aniversar texte semnate de actriţe precum Isabelle Adjani sau Juliette Binoche, de intelectuali precum Elisabeth Badinter, Taslima Nasreen din Bangladesh, americanul Russell Banks şi muzicianul Ibrahim Maalouf.

Pentru această ediţie, Charlie Hebdo a primit comenzi importante din străinătate. Numai în Germania de exemplu au fost trimise 50 de mii de exemplare alte 100 de mii fiind cerute de alte ţări. Reamintim că în timp « normal » revista satirică are în jur de 180 de mii de abonaţi şi mai vinde săptămânal circa 100 de mii de exemplare în chioşcuri din care doar 10 mii în afara Franţei.

 
Tiraj de un milion de exemplare pentru Charlie Hebdo, un an după atentat