Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


2016: după anul braţelor deschise, anul închiderii frontierelor?

nouvelle_image_143_0.jpg

Candidati la imigrare asteptînd un tren la Viena în timp ce Germania a reintrodus controlul la frontiere
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Anul 2015 a fost unul în care imigranţii şi refugiaţii au sosit masiv în Europa, încurajaţi şi de o politică a braţelor deschise promovată de Germania. Anul 2016 riscă să fie însă unul al reînchiderii frontierelor iar mesajul adresat migranţilor şi refugiaţilor s-a modificat: nu toată lumea va fi binevenită în Europa şi criterii stricte de primire a străinilor se anunţă la orizont.

Fluxul de imigranţi, dar şi ecourile atentatelor islamiste comise în 2015 în Franţa, au provocat în Europa reacţii de repliere care au luat diferite forme. Marea Britanie se gîndeşte pur şi simplu să iasă din Uniunea Europeană pentru a-şi putea apăra mai bine frontierele, deşi presiunea migratorie nu este singurul argument care să justifice acest efort. In estul Europei, este vehiculată teoria complotului, extrem de bine exemplificată de preşedintele ceh Milos Zeman. Citez dintr-o declaraţie a sa, reluată de Agenţia Frace Presse: "Confreria Fraţilor musulmani nu poate lansa un război împotriva Europei, întrucît nu dispune de suficiente mijloace, dar ea poate pregăti un val tot mai mare de migranţi pentru a lua progresiv controlul Europei". In mesajul său de Anul Nou el a calificat actualul val migratoriu drept o "invazie organizată". De notat în context că foarte puţini candidaţi la azil au decis pînă acum să rămînă în Republica Cehă, marea majoritate optînd pentru Germania, Austria şi ţările nordice.

Acest El Dorado nordic începe însă şi el să-şi închidă porţile, cum este cazul cu Suedia şi Danemarca. Pentru prima dată în utimii 50 de ani Suedia impune acum un control (deocamdată aleatoriu) a documentelor de identitate pentru cei care vin dinspre Danemarca. Norvegia a decis să-i trimită înapoi pe toţi refugiaţii venind din Spaţiul Schengen. Un spaţiu al liberei circulaţii care este astăzi în pericol, după cum avertizează ministerul german de externe. In acest paradis nordic, unde se află deja o numeroasă populaţie de origine musulmană, spaţiul politic începe să fie tot mai mult dominat de curente de dreapta sau de extremă dreapta, uneori cu nuanţe populiste şi chiar islamofobe.

Măsuri incredibile sunt analizate cu seriozitate, precum aceea de a li se confisca imigranţilor şi refugiaţilor bijuteriile sau sumele de bani excedînd un anumit prag, de exemplu 400 de euro. Cu cîţiva ani în urmă astfel de idei ar fi fost taxate de la bun început ca fiind de inspiraţie fascistă, amintind practic de spolierea evreilor care erau trimişi la Auschwitz. Unii demnitari din Danemarca avertizează însă că respectivele măsuri sunt analizate în urma constatării multor abuzuri. "Unii candidaţi la azil au ajuns la noi cu zboruri private", spunea un politician danez (declaraţie reluată luni seară pe un post de televiziune francez).

Dacă mai adăugăm aici turbulenţele provocate în Balcani, precum şi în Ungaria, de problema imigranţilor, sau tentativa de repliere identitară a Poloniei, ne putem spune că anul 2016 va fi unul complicat. Intr-un articol din cotidianul Le Figaro scriitorul Jean d’Ormesson avertizează, în contextul în care şi în Franţa se simte o alunecare spre dreapta a ideilor şi a reflecţiei, că 2016 ar putea aduce cu el "un tsunami politic". Citez concluzia sa: "2015 a fost un an crud pentru Franţa. Si numai Dumnezeu ştie ce ne rezervă 2016. Un lucru este însă sigur: că marea bulversare va reuşi sau va eşua, nu ne vom plictisi în cursul acestui an care se deschide, excitant şi încă obscur".