Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


20 de ani de la moartea lui François Mitterrand

francois-mitterrand.jpg

François Mitterrand (1916-1996) a fost primul presedinte socialist al celei de-a 5-a Republici franceze
François Mitterrand (1916-1996) a fost primul presedinte socialist al celei de-a 5-a Republici franceze
Image source: 
patriotismesocial.fr

In urmă cu două decenii, pe 8 ianuarie 1996, deceda François Mitterrand, primul preşedinte socialist al celei de-a 5-a Republici franceze. Cei 14 ani pe care i-a petrecut la Palatul Elysée sunt cea mai lungă şedere a stângii în cel mai înalt post de conducere al Franţei. Actualul şef de stat francez, François Hollande, tot un socialist, îi va aduce un omagiu predecesorului său.

2016 este anul centenarului naşterii lui François Mitterrand şi totodată cel în care se comemorează două decenii de la dispariţia ex-preşedintelui socialist. O dublă aniversare ce nu putea fi ignorată de actualul său urmaş la palatul Elysée. François Hollande se va reculege pe mormântul lui François Mitterrand la Jarnac, orăşelul din sud-vestul Franţei din care era originar primul şef de stat socialist de după 1958.

Simbol al renaşterii socialismului francez şi al uniunii tuturor partidelor de stânga, Mitterrand a dus mai întâi o serie de reforme economice, sociale şi de societate, unele controversate, altele apreciate şi azi. In 1983, doi ani după sosirea sa la Elysée, François Mitterrand a fost însă nevoit să-şi modifice radical politica economică impunând o serie de măsuri de austeritate. In fine, preşedintele socialist a fost primul care a trăit coabitarea cu un premier conservator, din tabăra sa adversă deci, în speţă cu Jacques Chirac, cel care-i va succeda la preşedinţia ţării în 1995. Pe plan internaţional Mitterrand a fost un aprig apărător al construcţiei europene şi un avocat al lumii a treia.

Hollande, ca şi Mitterrand, le promite « schimbarea » francezilor

Doi francezi din trei păstrează o amintire bună din epoca Mitterrand cu toate că parcursul politic şi viaţa privată – dublă - a fostului şef de stat au fost foarte controversate. Personalitatea complexă a ex-preşedintelui este subiectul a nu mai puţin de 500 de cărţi semnate fie de istorici fie de oamanei care au trăit în anturajul său.

François Mitterrand şi François Hollande sunt singuri preşedinţi de stânga pe care i-a cunoscut Franţa în ultimele 6 decenii. Ambii au vrut să le « schimbe viaţa » francezilor înainte de a se lovi de realităţile economice şi de a se confrunta cu experienţa amară a deziluziei.

20 de ani de moartea lui François Mitterrand