Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ultim omagiu adus victimelor atentatelor teroriste de la Paris din 2015 (REPORTAJ FOTO)

img_4255.jpg

Ultim omagiu în Place de République în memoria victimelor atentatelor de la Paris din 2015
Ultim omagiu în Place de République în memoria victimelor atentatelor de la Paris din 2015
Sursa imaginii: 
Foto: Vasile Damian

La Paris, în simbolica Place de la République, s-a adus duminică un ultim omagiu tuturor celor 147 de victime ale atentatelor care au îndoliat anul trecut capitala Franţei. A luat astfel sfârşit o săptămână întreagă de ceremonii şi omagii în amintirea celor ucişi de terorişti în 2015.

Ceremonia din Place de la République a durat puţin timp, maximum o jumătate de oră. Pe cât de scurt, pe atât de emoţionant a fost acest ultim omagiu oficial adus victimelor atentatelor de anul trecut. De o parte a statuii din mijlocul pieţii, circa o mie de invitaţi, membrii îndureraţi - şi adesea înlăcrimaţi - ai familiilor victimelor şi răniţi în atacurile teroriste de anul trecut. De cealaltă parte a statuii centrale, câteva de mii de parizieni anonimi veniţi să asiste la ceremonie în ciuda unui timp nu tocmai potrivit de stat afară. Previzioniştii anunţau venirea unui milion de persoane, cifră departe de a fi fost atinsă, în parte din cauza controalelor drastice de securitate.

Preşedintele François Hollande însoţit de primăriţa Parisului Anne Hidalgo au dezvelit mai întât o placă comemorativă la baza unui stejar plantat special cu această ocazie în Place de la République O placă în memoria tuturor celor ucişi la Paris, Saint-Denis şi Montrouge în ianuarie şi noiembrie anul trecut. « Aici, chiar în acest loc, poporul francez le aduce un omagiu » se poate citi printre altele pe placa respectivă.

Cine atacă Parisul atacă în masă fiinţa umană – Victor Hugo

Apoi a venit rândul rockerului francez Johnny Hallyday, îmbrăcat în negru, să intoneze, însoţit doar de un chiratist pe scena amplasată la doi paşi de statuia din piaţă, melodia « Un dimanche de janvier » (O duminică de ianuarie) compusă în amintirea uriaşei manifestaţii populare din 11 ianuarie 2015 la care pe lângă milioane de parizieni au participat şi zeci de lideri străini. Corul armatei franceze a cântat apoi cântecul « Les prénoms de Paris » (Prenumele Parisului) compus în urmă cu mai bine de jumătate de secol de Jacques Brel. In fine, ceremonia oficială s-a terminat cu citirea unui text de Victor Hugo scris la întoarcerea din exil a cunoscutului scriitor. « A salva Parisul e mai mult decât a salva Franţa, înseamnă a salva lumea. Parisul este centrul însuşi al umanităţii. Cine atacă Parisul atacă în masă fiinţa umană » scria în 1870 Hugo. Un text aplaudat intens de mulţimea adunată duminică în piaţă.

Delegaţia oficială şi invitaţii au părăsit Place de la République după păstrarea unui minut de reculegere în memoria celor 147 de victime ale atentatelor care au îndoliat Parisul în 2015 şi depunerea une coroane de flori la baza statuii.

In cursul serii tot în Place de la République a avut loc o ceremonie mai populară, ocazie cu care s-a iluminat stejarul proaspăt plantat şi statuia din mijlocul pieţii. Miile de parizieni – mai numeroşi decât dimineaţa – au venit adesea cu o lumânare aprinsă pe care au lăsat-o la baza statuii.

Ultim omagiu adus victimelor atentatelor de la Paris din 2015

Lumea se adunà în Place de la République pentru un ultim omagiu adus victimelor atentatelor din 2015
Lumea se adunà în Place de la République pentru un ultim omagiu adus victimelor atentatelor din 2015
 
Ultim omagiu adus victimelor atentatelor de la Paris din 2015