Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Amploarea agresiunilor sexuale în Germania: noi plîngeri depuse

080116-cologne-police-m.jpg

Patrule de politie la Köln
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Germania, cancelara Angela Merkel continuă să rămînă sub focul criticilor în contextul unor noi revelaţii privind agresiunile cu caracter sexual comise în noaptea Anului Nou. Se ştie acum că majoritatea acestor agresiuni au avut loc la Köln, dar şi în alte mari oraşe germane precum şi în cîteve oraşe din ţări precum Austria sau Finlanda.

Potrivit Agenţiei Reuters, în jur de 500 de plîngeri ar fi fost depuse în Germania în privinţa acestor agresiuni, dintre care 379 la Köln şi 133 la Hamburg. Cîteva plîngeri ar fi fost depuse la Frankfurt şi la Stuttgart, precum şi la Salzburg, în Austria. Puţini suspecţi par să fi fost  identificaţi la ora aceasta: doar 32 potrivit Agenţiei Reuters, care mai precizează că aceştia sunt în majoritatea lor algerieni şi marocnai, cinci iranieni, patru sirieni, trei irakieni şi trei germani.

Intr-o Europă deja aflată în plină criză de identitate, pe fond de diviziuni puternice în materie de imigraţie, ceea ce s-a întîmplat în Germania a amplificat polemicile şi a înveninat dezbaterea politică. Cotidianul francez Le Figaro consideră că Angela Merkel se vede fragilizată în context intern şi izolată în context european. Din diverse surse de la Berlin se spune că ea însăşi a fost şocată după revelarea faptelor. Acestea sunt grave din punct de vedere penal dar penalizează şi la nivelul imaginii sutele de mii de imigranţi pe care Germania i-a primit cu braţele deschise.

Dezbaterea în jurul subiectului riscă să devină şi mai aprinsă după declaraţia ministrului german al justiţiei care afirmă că probabil unele violenţe de la Köln au fost planificate. In acelaşi timp el arată că statistic vorbind refugiaţii comit, păstrînd proporţiile, cam tot atîtea delicte cît germanii, şi că nu trebuie făcut nici un amalgam între imigranţi şi cîteva grupuri de delicvenţi. Intr-un moment cînd Spaţiul Schengen este şi el pe cale de a se fragmenta, această afacere riscă să diminueze şi mai mult entuziasmul unor lideri euro sceptici în favoarea liberei circulaţii şi să fie instrumentalizată politic în perioada imediat următoare.