Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, "rentrée littéraire" 476 de romane noi

arles_acte_sud_1_imagelarge.jpg

Libraria si Editura Actes Sud la Arles
Sursa imaginii: 
credit foto: arles-guide.com

Fiecare început de an înseamnă în Franţa şi o nouă "ofensivă editorială". In aceste săptămîni sunt aşteptate pe standurile librăriilor 476 de romane. Mai multe cărţi sunt dedicate caricaturiştilor ucişi în urmă cu un an, pe 7 ianuarie, în redacţia revistei umoristice Charlie Hebdo.

Se anunţă deja ca un succes de librărie o carte apărută la Editura Seuil şi intitulată "Chérie, je vais à Charlie" (Dragă, mă duc la Charlie). Este o culegere de mărturii semnate de Maryse Wolinski, văduva desenatorului Georges Wolinski. Ea povesteşte în pagini emoţionante cum i s-a derulat viaţa în cursul anului care a trecut, fără soţul ei, şi se întreabă de ce nu a putut fi evitată tragedia de la Charlie Hebdo.

Editura Flammarion publică o carte intitulată "Nu sunt un erou". Ea este scrisă de un tînăr originar din Mali, Lassana Bathily care, anul trecut, în magazinul evreiesc atacat de un terorist, a salvat viaţa mai multor persoane.

Mai multe eseuri sunt dedicate atacurilor de acum un an şi mai ales celui comis la Charlie Hebdo unde au fost ucişi opt membri ai redacţiei. Istoricul Pascal Ory, care a fost prieten cu Cabu, unul dintre caricaturiştii asasinaţi, publică o carte intitulată "Ce spune Charlie". Pascal Ory încearcă de fapt să ofere chei de înţelegere, chei sociologice, psihologice, istorice, pentru ceea ce s-a întîmplat…

Intr-un eseu publicat la editura Seuil, Jean Birnbaum analizează fenomenul religios în prezent şi reproşează stîngii că nu înţelege dimensiunea politică a fenomenului, mai ales a islamului.

La capitolul ficţiune, propunerile sunt extrem de numeroase, cu nume deja consacrate şi cu altele mai puţin cunoscute. Editura Flammarion a început să publice ediţia completă a operelor lui Michel Houellebecq, şi scoate un prim volum cuprinzînd scrieri între 1991 şi 2000.

Lumea politică, dar nu numai, se pregăteşte să citească un fel de pamflet scris de Patrick Rambaud care şi l-a luat ca personaj pe François Hollande, preşedintele Franţei. "François le petit" (François cel mic) se intitulează această carte. Ea se anunţă, scrie comentatorul literar al Agenţiei France Presse, la fel de feroce ca şi pamfletul pe care i l-a dedicat Patrick Rambaud lui fostului preşedintele Nicolas Sarkozy, asta ca să nu existe supărare.

Anul 2015 a fost unul bun pentru librari în Franţa, cel puţin aşa arată statisticile. Este pentru prima dată din 2009 încoace că vînzările au progresat cu 1,7 la sută. Specialiştii din domeniul editorial arată încă să atentatele de pe 13 noiembrie au stopat acest elan şi că în decembrie s-au cumpărat mai puţine cărţi decît în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vedeta anului trecut rămîne romanul lui Michel Houellebecq "Supunere" care s-a vîndut în 560 000 de exemplare. Remaintesc subiectul, el imaginează că alegerile prezidenţiale din Franţa sunt cîştigate de un preşedinte musulman moderat, ceea ce declanşează o islamizare treptată, paşnică, fără violenţe, a instituţiilor franceze… Mai tulburător decît acest roman rămîne însă faptul că el a apărut exact pe 7 ianuarie 2015, adică în ziua atentatului comis împotriva revistei umoristice Charlie Hebdo.

Dar cea mai vîndută carte a fost anul trecut, un album de benzi desenate intitulat "Papirusul lui Cezar", o continuare de fapt a aventurilor lui Asterix. Cartea s-a vîndut în două milioane de exemplare numai în Franţa, şi în  4 500 000 de exemplare în diferite alte limbi.

Dintre editurile franceze, destul de numeroase, începe să se remarce în mod special Actes Sud care nu este bazată la Paris ci în oraşul Arles. Actes Sud este o editură care a pariat, cu mulţi ani în urmă, pe descentralizare, şi s-a stabilit în sudul Franţei de unde s-a impus în special cu numeroase traduceri din literatura universală, dar şi cu o secţie dedicată teatrului contemporan, francez şi internaţional.