Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Infanta Spaniei pe banca acuzaţiilor

princess-cristina-spain-tax-.jpg

Infanta Cristina a Spaniei si sotul ei, Inaki Urdangarin, în fata tribunalului din Palma de Mallorca unde sunt judecati într-o presupusà afacere de coruptie
Infanta Cristina a Spaniei si sotul ei, Inaki Urdangarin, în fata tribunalului din Palma de Mallorca unde sunt judecati într-o presupusà afacere de coruptie
Image source: 
AFP/Gérard Julien

Cristina, sora regelui Spaniei, e pe banca acuzaţiilor. Pentru prima dată un membru al familiei regale spaniole este începând de luni în faţa justiţiei pentru a răspunde unor acuzaţii într-o vastă afacere de corupţie.

Cristina, a doua fiică a lui Juan Carlos şi a Sofiei, este bănuită alături de alţi 17 suspecţi că a disimulat fiscului venituri obţinute din deturnarea a 6 milioane de euro fonduri publice. O deturnare pusă pe seama soţului infantei, Inaki Urdangarin, şi a fostului său asociat. Judecătorul de instruţie încercase să demonstreze că Cristina făcea afacerile împreună cu Inaki dar procurorul s-a opus anchetei în acest sens. E motivul pentru care infanta nu e urmărită decât pentru fraudă fiscală.

Inaki Urdangarin, fostă vedetă a naţionalei de handball a Spaniei, de două ori medaliat olimpic, şi ex-asociatul său sunt acuzaţi că au supraevaluat contractele semnate între anii 2004 şi 2006 de institutul Noos, fundaţia non-profit dedicată organizării de evenimente sportive pe care o conduceau, cu guvernele regionale din Baleare şi Valencia. Potrivit acuzaţiei, beneficiile erau repartizate între mai multe societăţi ecran dintre care unele proprietatea lui Inaki şi a Cristinei. Banii astfel obţinuţi ar fi finanţat apoi călătoriile cuplului şi alte cheltuieli de ordin privat. Inaki Urdangarin este astfel judecat pentru deturnare de fonduri, fraudă fiscală, trafic de influenţă şi spălare de bani. Procurorul a cerut contra lui pedeapsa cea mai grea, 19 ani şi jumătate de închisoare.

Cristina a susţinut dintotdeauna că nu era deloc la curent cu afacerile şi că avea o încredere oarbă în soţul ei de mai bine de 18 ani. Reamintim de asemenea că infanta a refuzat să cedeze presiunilor casei regale care ar fi dorit ca sora regelui să divorţeze de Inaki Urdangarin pentru a evita pe cât se poate pătarea imaginii monarhiei. In acest proces, la cererea singurei părţi publice – o asociaţie de extremă dreaptă – contra Cristinei s-a cerut o pedeapsă de 8 ani închisoare. Cum însă nici parchetul nici avocatul care reprezintă statul nu au cerut urmăriri judiciare, infanta ar putea obţine anularea procedurii împotriva ei.

Procesul are loc la Palma de Mallorca în arhipelagul insulelor Baleare. In sala în care are loc audienţa este agăţat bine la vedere – ca în orice alt loc public din Spania – portretul lui Felipe al-6-lea, actualul rege al Spanie şi ... fratele Cristinei. Nu-i deci de mirare că aceasta din urmă este, fără să vrea, vedeta « procesului anului » din Spania. Rarele locuri din sală atribuite publicului au fost ocupate imediate de oameni de rând. « E un proces mai excitant decât oricare altul. Justiţia trebuie să fie însă aceaşi pentru toţi » spuneau unii dintre norocoşii care au reuşit să intre şi au fost apoi interviuvaţi de agenţia France Presse.

Cristina şi soţul sunt déjà de aproape 5 ani excluşi din familia regală iar în 2015 actualul rege, Felipe, i-a retras sorei sale şi titlul de ducesă de Palma. Izolarea de Spania a devenit şi mai vizibilă în 2013 când cuplul suspect a decis să se exileze la Geneva, în Elveţia. Procesul contra lui Inaki şi a infantei – a 6-a în ordinea de succesiune la tronul Spaniei – e prevăzut să dureze până în luna iunie.

 
Infanta Spaniei pe banca acuzaţiilor