Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Primele imagini cu presupusul organizator al atentatelor din noiembrie de la Paris

salah-abdeslam.jpg

Salah Abdeslam (în stânga), presupusul creier al atentatelor din noiembrie de la Paris, într-o benzinàrie de la granita franco-belgianà pe 14 noiembrie 2015
Salah Abdeslam (în stânga), presupusul creier al atentatelor din noiembrie de la Paris, într-o benzinàrie de la granita franco-belgianà pe 14 noiembrie 2015
Sursa imaginii: 
BFMTV

Două luni după atentatele din noiembrie care au îndoliat Parisul făcând 130 de morţi, suspectul numărul unu este mai departe dat în căutare. Pentru prima dată însă canalul de televiziune BFMTV a difuzat imagini în exclusivitate cu Salah Abdeslam. Ele provin de la nişte camere de filmat dintr-o benzinărie şi datează din 14 noiembrie, adică a doua zi după atacurile de la Paris.

Pe aceste imagini inedite, Salah Abdeslam pare destins, cu mâinile în buzunare, la fel ca şi tânărul care-l însoţeşte într-o benzinărie în care cei doi, împreună cu un al treilea personaj, aparent s-au oprit ca să facă plinul. « 12 ore mai devreme Abdeslam participa la Paris la cele mai sângeroase atentate comise vreodată contra Franţei » notează BFMTV, canalul de ştiri care a obţinut aceste imagini video captate de o cameră de supravegehere automată.

In cursul nopţii, în jur de 12 şi jumătate, deci la vreo trei ore după declanşarea atacurilor de la Stade de France şi după aceea la Bataclan şi seria de cafenele din Paris, Abdeslam le telefonează unor complici din Belgia ca vină să-l caute. In drum spre Bruxelles, nu departe de graniţa franco-belgiană, grupul se opreşte în benzinăria de la care provin actualele imagini.

Alături de Salah Abdeslam se mai pot deci vedea Mohamed Amri – care face plinul la maşină - şi Hamza Attou, cel care intră cu Abdeslam ca să plătească. Ambii au ochii umflaţi, nu de oboseală ci « de la cannabis » spune BFMTV citându-l pe un avocat al complicilor suspectului numărul unu. Trioul va rămâne exact 12 minute în benzinărie, 12 minute în care Salah Abdeslam ştie că nu are de ce să-i fie frică. A trecut cu bine déjà de trei controale de poliţie, o poliţie care încă nu face legătura între el şi atentatele de la Paris. E şi motivul pentru care teroristul e liniştit, decontractat, cu mâinile în buzunar şi cu capul descoperit.

La plecarea din benzinărie e puţin înainte de ora zece dimineaţa, sâmbătă 14 noiembrie. Amri şi Attou îl lasă pe Salah Abdeslam în comuna Laeken din Bruxelles şi pleacă la ale lor. A doua zi însă ambii vor fi arestaţi şi inculpaţi pentru « participarea la activităţile unui grup terorist » şi « asasinate teroriste ». Salah Abdeslam, logisticianul acestor asasinate, este el mai departe dat în căutare de toate poliţiile din Europa două luni după sejurul său criminal de la Paris din care a reuşit să scape ca prin urechiile acului. O amprentă a suspectului a fost însă găsită pe 10 decembrie într-un apartament din Bruxelles, semn că teroristul beneficiază de o reţea de sprijin în Belgia. Mai e acolo sau a plecat în Siria ? Sunt întrebări la care oficial nimeni nu are încă răspunsul.

Reamintim că Salah Abdeslam e bănuit că a jucat un rol-cheie în măcelurile de la Paris soldate cu 130 de morţi şi sute de alţi răniţi. Cu cardul lui bancar s-au închiriat două camere într-un hotel în periferia Parisului cu o zi înainte de atentate, cu acelaşi card s-a închiriat maşina de care s-a folosit comandoul de la Bataclan şi o altă maşină găsită de poliţie la Paris a doua zi. In fine, telefonul lui Salah Abdeslam a fost localizat vineri seara – seara atentatelor – lângă staţia de metrou Chatillon-Montrouge, acolo unde în lunea următoare s-a găsit o centură cu explozibil.Tot atâtea probe care explică de ce poliţia în consideră un personaj extrem de periculos.

 
Primele imagini cu presupusul organizator al atentatelor din noiembrie de la Paris