Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dezbatere publică în Franţa privind obligativitatea anumitor vaccinuri

vaccin.jpg

Sursa imaginii: 
lexpress.fr

Marisol Touraine, ministrul francez al sănătăţii, a lansat o « mare concertare cetăţenească privind vaccinarea ». La sfârşitul anului, Franţa ar putea astfel să-şi modifice politica vaccinală, în particular în privinţa vaccinurilor obligatorii.

Publicul francez trebuie să recapete încredre în vaccinuri. Iată obiectivul fixat de guvern. Trebuie spus că de câţiva ani de zile numărul francezilor tot mai reticenţi vizavi de vaccinuri e în continuă creştere. In cauză, spun specialiştii, ar fi coexistenţa istorică dar prost înţeleasă a vaccinurilor obligatorii şi a celor recomandate. O distincţie care nu există nicăieri altundeva în lume şi care provoacă suspiciuni. Oamenii îşi pun tot mai multe întrebări în timp ce în anumite cazuri se produc penurii de vaccinuri. « Preocupările acestea nu pot fi ignorate » a spus ministrul sănătăţii lansând o adevărată concertare naţională la care sunt invitaţi să ia parte toţi francezii. Această « concertare cetăţenească » cum a fost botezată de Marisol Touraine, « trebuie să aibă loc dar nu suntem într-o situaţie de criză sau de urgenţă în Franţa. Tocmai de aceea putem profita de timp pentru a ne concerta şi a asocia pe toată lumea » conchide ministrul sănătăţii.

« Concertarea » se va organiza în trei timpi : începând cu luna martie, o platformă web va colecta contribuţiile publicului, ale profesioniştilor, asociaţiilor şi instituţiilor. Incepând cu luna mai, trei jurii compuse din cetăţeni, profesionişti din domeniul sănătăţii şi experţi vor analiza toate aceste contribuţii. O dezbatere publică este apoi prevăzută în octombrie iar în decembrie sunt aşteptate propunerile comitetului de orientare.

Planul de acţiune guvernamental prevede de asemenea printre alte 20 de măsuri cea privind combaterea problemelor de aprovizionare. Se plănuieşte de exemplu obligarea laboratoarelor care produc vaccinuri de pe lista calendarului vaccinal să aibă un plan de gestionare a penuriilor. Pe scurt, să creeze stocuri de vaccinuri.

In Franţa situaţia vaccinărilor e în linii mari satisfăcătoare dar există semne preocupante cum ar fi o scădere a vaccinării bebeluşilor şi reapariţia în mod regulat a rujeolei. 1500 de cazuri în 2011 din care 34 cu complicaţii neurologice şi 10 decese. Rubeola, boală care provoacă morţi foetale sau grave malformaţii congenitale, a infectat şi ea anul trecut 84 de femei însărcinate. Imbolnăviri ce-ar fi putut fi evitate de cele mai multe ori dacă s-ar fi respectat calendarul vaccinal.

Prudentă, Marisol Touraine a evitat să pună în cauză obligativitatea vaccinării cu anumite vaccinuri. Interesul vaccinării nici nu se pune la îndoială de către medici dar obligativitatea crează cele mai mari probleme. De ce sunt obligatorii în Franţa vaccinurile contra difteriei, tetanosului şi a poliomelitei dar nu şi cele contra hepatitei B, rujeolei sau papillomavirusului, responsabilul principal al cancerului uterin ? Si de fapt, de ce există obligativitatea vaccinării în Hexagon când alte state precum Marea Britanie, Germania sau Spania se mulţumesc cu recomandările şi ating practic acelaşi procent de vaccinări ca în Franţa.

Se speră ca dezbaterea naţională care va avea loc va răspunde întrebărilor opiniei publice şi va aduce informaţii complementare cu privire la beneficii dar şi la efectele secundare grave, dovedite sau doar suspecte. Doar aşa Franţa ar putea lua eventual un mare viraj în politica ei vaccinală.

 
Dezbatere publică în Franţa privind obligativitatea anumitor vaccinuri