Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Grand Tour, iniţiativa destinată să valorizeze atractivitatea culturală a Franţei

avignon_foto.jpg

Festivalul de teatru de la Avignon (aici un spectacol prezentat in 2015) este una din etapele lui "Grand Tour"
Festivalul de teatru de la Avignon (aici un spectacol prezentat in 2015) este una din etapele lui "Grand Tour"
Sursa imaginii: 
Siegfried Forster / RFI

Ministerul francez de externe – care se ocupă în Franţa şi de dosarul turismului – a lansat operaţiunea botezată « Le Grand Tour » destinată să valorizeze atractivitatea culturală a Franţei. O ţară care este, să nu uităm, prima destinaţie turistică din lume cu 85 de milioane de vizitatori pe an. In ce constă această operaţiune de promovare a ofertei culturale franceze?

« Turişti, sunteţi bineveniţi ». Aşa s-ar putea rezuma apelul lansat de campania « Le Grand Tour ». Turiştii sunt mai mult ca niciodată bineveniţi în Franţa, o ţară lovită şi îndoliată anul trecut de o serie de atentate teroriste. « In 2015 ţara noastră şi numeroşi cetăţeni ai ei, amatori de libertate şi de muzică, desenatori şi trecători din Paris, au fost răniţi în inimile lor. E deci nevoie să reamintim că Franţa fără cultură nu ar mai fi respectată, iubită şi vizitată cum este astăzi » scrie Laurent Fabius, ministrul francez de externe dar şi al Turismului în documentul de prezentare a acestui « mare tur » al Franţei.

Startul operaţiunii a fost dat în prezenţa lui Isabelle Huppert. Celebra actriţă franceză este « naşa » evenimentului. In această calitate ea afirmă că « cultura franceză este deasemenea, mult şi curiozitatea pentru cea a celorlalţi. Toţi artiştii ştiu acest lucru pe care-l trăiesc dealtfel zilnic » mai notează Huppert în documentul oficial de lansare a lui « Grand Tour ».

40 de întâlniri şi evenimente răspândite pe tot teritoriul francez

In ce constă însă concret acest « mare tur » al Franţei ? Operaţiunea vizează să scoată în faţă mai bine şi mai mult diverse manifestări culturale şi locuri de excepţie din Hexagon. Pe agenda « marelui tur » figurează astfel 40 de întâlniri răspândite pe tot teritoriul francez. Organizatori sau responsabili de mari evenimente « atractive » care au ales să se opună barbariei şi replierii identitare pentru a se deschide lumii şi cetăţenilor veniţi de pe tot mapamondul.

Primul rendez-vous are loc la Paris pe 27 ianuarie, se intitulează « La nuit des idées » - « noaptea ideeilor » - şi propune de la 6 după-amiaza la 2 noaptea, la sediul ministerului francez de externe – celebrul Quai d’Orsay – întâlniri şi dezbateri, deschise marelui public, între mari intelectuali francezi şi străini ai gândirii contemporane. Tot din capitală figurează ca etapă a acestui tur Salonul de carte din luna martie.

In provincie să reamintim doar Festivalurile de muzică de la Bourges şi pe cel de la Carhaix, cel dedicat impresioniştilor ce va avea loc în Normandia, festivalul benzii desenate de la Angoulême fără a-l uita evident pe cel de teatru de la Avignon.

Intreaga agendă a turului va fi tradusă în 90 de limbi diferite şi distribuită în ambasadele a 150 de ţări. O mobilizare fără precendent ce are o explicaţie, mai bine zis o cauză uşor de identificat : atentatele de anul trecut. Mai toate marile muzee din Paris afişează pe 2015 o diminuare a numărului de vizitatori, chiar şi Luvrul. Venerabila instituţie rămâne totuşi cel mai frecventat muzeu din lume. Tensiunea este deci palpabilă iar competiţia între diversele instituţii culturale nu aranjează lucrurile.

In preambulul prezentării opreaţiunii « Le Grand Tour » aflăm detalii despre bogăţia şi diversitatea teritoriilor franceze şi abundenţa ofertei culturale : 1200 de muzee, 1500 de festivaluri, peste 14000 de monumente clasate şi 41 de situri clasate pe lista patrimoniului Unesco. Franţa este de asemenea a treia destinaţie universitară din lume cu circa 300 de mii de studenţi străini înscrişi anual în şcolile şi universităţile franceze.

 
Le Grand Tour, iniţiativa destinată să valorizeze atractivitatea culturală a Franţei