Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Miza alegerilor prezidenţiale şi legislative din Taiwan : relaţia cu China

taiwan_foto.jpg

Manifestatie contra întâlnirii dintre Ma Ying-jeou si Xi Jinping, pe 4 noiembrie 2015
Manifestatie contra întâlnirii dintre Ma Ying-jeou si Xi Jinping, pe 4 noiembrie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Pichi Chuang

Sâmbătă au loc în Taiwan alegeri legislative şi prezidenţiale. Potrivit ultimelor sondaje, Partidul Democratic Progresist – din opoziţie – este dat învingător. Un partid care se arată foarte mefient faţă de China. Cu alte cuvinte, dacă opoziţia câştigă, acest lucru va schimba relaţiile dintre Taipei şi Beijing.

Ma Ying-Jeou, actualul preşedinte, a reuşit în timpul mandatului său de opt ani să se apropie de China populară. Anul trecut în noiembrie a avut astfel loc o întâlnire istorică între acest şef de stat şi omologul său chinez Xi Jinping. Din 1949 încoace, de când s-a terminat războiul civil, nu avusese loc o astfel de întrevedere ! Evident că summitul fusese atunci criticat de opoziţie şi prost văzut de majoritatea taiwanezilor.

Trebuie spus că pericolul este ca gigantul chinez să nu cântărească prea mult în balanţa schimburilor comerciale. Totodată, China continentală ar putea contraria veleităţile identitare ale insularilor. Să nu uităm că regimul comunist de la Beijing consideră dintotdeauna că Taiwanul face parte inegrantă din ţară. In istoria recentă a Taiwanului, anul trecut şi în 2014, sute de mii de taiwanezi au ieşit în stradă ca să protesteze tocmai contra unei apropieri prea mari de China, devenită azi primul partener comercial al insulei. Nu toată lumea a profitat însă de această apropiere şi deci nici Kuomintang-ul – partidul naţionalist azi la guvernare – nu va beneficia de situaţie. Creşterea economică este de doar 1%, salariile sunt mai departe mici în schimb preţurile la case au explodat punându-i în mare dificultate pe tineri.

Rezultatul alegerilor de acum – o probabilă victorie zdrobitoare a opoziţiei - ar putea duce deci la o îngheţare a relaţiilor sino-taiwaneze, lucru ce automat ar reduce influenţa Beijingului asupra naţionaliştilor de la Taipei. Victorioasă este dată candidata opoziţiei pe nume Tsai Ing-wen, oaia neagră a Beijingului. Ca să calmeze spiritele, ea a promis că va menţine actuala situaţie cu China şi va promova relaţii paşnice cu marele vecin în caz de victorie sâmbătă. China şi-a multiplicat însă punerile în gardă şi a prevenit că nu va tolera nicio declaraţie susceptibilă să repună în cauză revedicările Beijingului, adică respingerea oricărei perspective de independenţă.

In paralel cu prezidenţialele, au loc şi legislative pentru a-i desemna pe viitorii 113 membrii ai parlamentului unicameral. PDP – Partidul Democratic Progresist – speră şi el să obţină pentru prima dată majoritatea în urma scrutinului de sâmbătă.

Din dorinţa de a calma tensiunile, Casa albă i-a chemat zilele trecute pe chinezi şi taiwanezi să se abţină şi să evite escalada verbală în caz de victorie a separatiştilor.

 
Miza alegerilor prezidenţiale şi legislative din Taiwan : relaţia cu China