Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iranul, un eldorado pentru investitori ?

iran.jpg

Iranul posedà a doua cea mai mare rezervà de gaze din lume; aici terminaul gazier de la Assaluyeh din sudul tàrii, în 2010
Iranul posedà a doua cea mai mare rezervà de gaze din lume; aici terminaul gazier de la Assaluyeh din sudul tàrii, în 2010
Sursa imaginii: 
AFP PHOTO/ATTA KENARE

Revenirea Iranului pe scena comerţului mondial după ridicarea sancţiunilor ar putea remodela economia în Orientul apropiat şi mijlociu şi nu numai. Ca să marcheze această revenire în forţă, Teheranul ar putea anunţa o uriaşă comandă de avioane europene de tip Airbus.

Iranul ar putea comanda 114 avioane Airbus, o comandă ce ar depăşi 10 miliarde de dolari. Iată ce anunţa sâmbătă ministrul iranian al Transporturilor după ridicarea sancţiunilor internaţionale impuse acum 5 ani. Constructorul european nu a confirmat încă deschiderea negocierilor cu Teheranul. Trebuie spus că firmele occidentale mai au de trecut o serie de obstacole până să poată face cu adevărat afaceri cu Iranul. Agenţia Reuters analizează dosarul în amănunt şi face o listă de « probleme » pe care le mai are Iranul.

In primul rând, băncile acestei ţări sunt foarte îndatorate. Totodată, banii vor reveni repede înapoi întrucât sume uriaşe – sute de miliarde de dolari – au fost până acum îngheţate pe conturi în străinătate. Sistemul juridic iranian rămâne însă foarte primitiv, piaţa muncii e rigidă iar corupţia endemică. In fine, multe societăţi occidentale vor ezita să revină aşa repede la Teheran având în vedere că la prima abatere a Iranului de la angajamentele luate în acordul nuclear din iulie 2015 sancţiunile vor fi reintroduse imediat.

Nu-i mai puţin adevărat că Iranul rămâne o piaţă de vis pentru toţi afaceriştii : are o populaţie de 80 de milioane de locuitori şi o producţie anuală de circa 400 de miliarde de dolari. Cu alte cuvinte este cea mai importantă ţară care revine în comerţul mondial de când a explodat Uniunea sovietică în anii ’90. Ridicarea sancţiunilor nu le va permite iranienilor să-şi cumpere doar avioane Airbus dar şi medicamente sau bunuri de larg consum. Iranienii vor putea de partea lors să-şi vândă din nou petrolul pe piaţa mondială – chiar dacă pentru moment, ţinând cont de preţul scăzut al barilului, treaba nu e tocmai o afacere rentabilă. Să nu uităm că Iranul va trebui mai întâi să-şi repună în funcţiune instalaţiile petroliere.

Preşedintele Hassan Rohani estima într-un discurs rostit duminică la 30 până la 50 de miliarde de dolari investiţiile străine în următorii 5 ani, lucru ce ar putea duce la o creştere economică de 8 la sută – faţă de zero actualmente.

Revenirea Iranului va avea consecinţe directe asupra întregii economii regionale. In timpul sancţiunilor, fluxurile de investiţii mergeau la ceilalţi exportatori din zonă începând cu Arabia saudită şi petromonarhiile de la golful arabo-persic. Spre deosebire de toate aceste state, Iranul are însă avantajul de a avea o economie mai diversificată, bazată nu doar pe petrol. Iranienii au de exemplu o agricultură solidă şi o industrie auto.

In cursa spre piaţa iraniană, europenii au o carte în plus de jucat faţă de americani. Pentru simplul motiv că SUA îşi menţin sancţiunile bilaterale anterioare crizei nucleare. Chiar dacă autorităţile de la Washington au precizat că lasă filialele străine ale societăţilor americane să facă comerţ cu Teheranul, e puţin probabil ca aceste filiale să se înghesuie repede. Ele vor aştepta fără îndoială poziţia viitorului preşedinte american în dosarul iranian. In fine, acţionarii acestor firme sau diverse grupuri de presiune vor putea de asemenea să încetinească revenirea americanilor pe piaţa iraniană. Spre bucuria altor investitori.

 
Iranul, un eldorado pentru investitori ?