Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


62 de super-bogaţi posedă bunuri cât jumătate din populaţia mondială la un loc

oxfam.jpg

Locuitori din periferia Dakar, capitala Senegalului
Locuitori din periferia Dakar, capitala Senegalului
Sursa imaginii: 
RFI/Guillaume Thibault

Cu două zile înaintea deschiderii Forumului economic de la Davos, ONG-ul Oxfam publică un raport-şoc privind inegalităţile în lume. Aflăm astfel că patrimoniul celor mai bogaţi 1% oameni din lume îl depăşeşte pe cel al restului de 99 de procente !

Raportul Oxfam se intitulează « O economie în serviciul celor 1% ». Incă din primele pagini aflăm că « diferenţa între procentul celor mai bogaţi din lume şi restul populaţiei a crescut de o manieră spectaculoasă în ultimul an ». Astfel, patrimoniul cumulat al celor mai bogaţi 1% oameni din lume îl depăşeşte pe cel deţinut de restul de 99 de procente. ONG-ul prezicea că acest lucru se va întâmpla la sfâşitul acestui an. Oxfam s-a înşelat deci cu un an de zile...

Concentraţia de bogăţii s-a accelerat atât de mult în ultimii ani încât « cei mai bogaţi 62 de oameni din lume – din care 53 sunt bărbaţi - deţin la un loc cât cea mai săracă jumătate din omenire, adică 3,5 miliarde de persoane ». Acum 5 ani grupul super-bogaţilor care avea cât jumătate din restul lumii număra 355 de membrii. Azi el s-a restrâns deci, ilustrând această concentrare. Jumătate din cei 62 de actuali super-bogătaşi trăiesc în SUA, 17 în Europa şi restul în China, Brazilia, Mexic, Japonia şi Arabia saudită.

In raportul său, Oxfam denunţă şi paradisurile fiscale în care o serie de indivizi şi-au plasat 7.600 de miliarde de dolari ! Un profesor de la Universitatea din California a calculat că impozitarea acestor sume ar aduce statelor 190 de miliarde de dolari, bani ce sunt deci azi pierduţi. « O discuţie la Forumul de la Davos pe această temă s-ar impune » e de părere ONG-ul care mai notează că 9 firme din 10 care aparţin grupului de « parteneri strategici » ai întâlnirii din Elveţia sunt prezente în paradisuri fiscale.

 
62 de super-bogaţi posedă bunuri cât jumătate din populaţia mondială la un loc