
Special Paris
Corupţie în tenis ca în fotbal şi atletism ?
tennis-corruption_0.jpg

8 din jucătorii care participă la primul tur al Open-ului australian de la Melbourne ar fi implicaţi în meciurile trucate. Alţi 8 ar fi participat şi ei la malversaţii, acceptând să piardă meciuri contra unor sume de bani. Printre acesţi 16 jucători din topul primilor 50 din lume, unii au câştigat chiar turnee de mare Slam, spun acuzatorii. Nici BBC şi nici situl BuzzFeed nu aduc însă probe concrete şi mai ales nu citează niciun nume.
De la Melbourne unde tocmai câştigase primul meci şi se calificase în turul doi, sârbul Novak Djokovic a admis că în 2007 a fost şi el contactat indirect pentru a pierde un meci la Sankt-Petersbourg în Rusia. « Evident că am refuzat » a ţinut să precizeze actualul număr unu mondial. Elveţianul Roger Federer a comentat şi el aceste acuzaţii aduse de presă şi a estimat că s-a mai vorbit despre asta în trecut fără să precizeze la ce afacere se referă. Francezul Gilles Simon, numărul 15 mondial, s-a mirat de partea sa că mediile britanice nu dau niciun nume şi spune că « cineva vrea să facă rău sportului nostru fără niciun motiv ».
BBC şi BuzzFeed spun că au avut acces la dovezi de corupţie la scare largă căutând în arhive secrete. Aceste documente ar fi legate de o anchetă lansată de ATP – instanţa conducătoare a circuitului profesionist – în 2007. Apar astfel citate în aceste documente grupuri de oameni din Italia şi Rusia care pariau, mizau, sute de mii de dolari pe meciuri trucate, trei dintre ele derulate la Wimbledon. Raportul confidenţial ATP destinat comitetului de etică sugera ca investigaţiile să se concentreze pe 28 de jucători. Nimic nu a fost însă făcut, notează BBC. Unul dintre anchetatori precizează că un grup de circa 10 jucători era cel mai adesea pus în cauză şi deci se afla la origine aproblemei. « Dovezile erau tari, exista o şansă mare ca să se ucidă corupţia din faşă creeînd o puternică disuasiune şi se puteau elimina elementele corupătoare » mai spune anchetatorul citat de confraţii noştri.
50 de mii de dolari ca să pierzi un meci
La Melbourne, preşedintele ATP a dezminţit orice tentativă de a escamota, de a ţine sub tăcere eventualele cazuri de meciuri trucate descoperite de instanţa pe care o conduce. « Toleranţă zero faţă de orice formă de corupţie ; nu suntem complezenţi ci vigilenţi » a mai spus Chris Kermode
Situl BuzzFeed spune că reprezentanţii grupului de pariori clandestini îi contactau pe jucători în camerele de hotel în cursul marilor turnee şi le promiteau 50 de mii de dolari – uneori şi mai mult – pentru a pierde un meci. Imposibil de confirmat sau nu o astfel de acuzaţie extrem de gravă.