Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Sarkozy contraatacă şi promite « adevărul »

Nicolas Sarkozy, ex-presedinte al Frantei si lider al principalului partid de opozitie, lanseazà în libràrii o nouà carte în momentul în care l-ar putea prinde din urmà alte dosare judiciare

Nicolas Sarkozy, şeful principalului partid de opoziţie din Franţa şi ex-preşedinte al Franţei, a decis să contraatace. Pe 25 ianuarie iese în librării o nouă carte semnată de Sarkozy, astăzi în vârstă de 61 de ani. La ce ne putem aştepta, ce « revelaţii » face – sau nu – fostul şef de stat şi probabil candidat la un nou mandat în 2017 ?

Puţine lucruri se ştiu despre această carte pentru simplul motiv că ea a fost scrisă şi pregătită în mare secret. Se cunosc doar numărul de pagini – 270 – şi editorul – Plon. In rest nu putem conta decât pe spusele autorului.

Din fericire pentru curioşi, Nicolas Sarkozy a postat pe pagina sa Facebook un comentariu anuntând apropiata ieşire editorială. « Am vrut să fac acest efort de a merge în străfundul meu pentru a căuta adevărul despre erorile dar şi reuşitele mele. In această carte vreu să vă spun pe şleau ceeace am făcut cu adevărat şi ce întrevăd pentru viitor. Doar verdictul Dvs, al cititorilor, mă interesează » scrie Sarkozy. In finalul mesajului său de pe FB, ex-preşedintele francez insistă pe un soi de mea-cupla, un inventar al mandatului său, pe care îl promite : « Cunosc foarte bine criza de încredere provocată de politică şi de clasa politică şi nu vreau să fiu scutit de nicio responsabilitate personală în acest caz » explică liderul LR – fost UMP – principalul partid de opoziţie din Franţa.

De notat că până acum Sarkozy s-a opus cu îndârjire oricărui « inventar », oricărui bilanţ critic al anilor pe care i-a petrecut în fruntea statului. Trei ani şi jumătate după ce a părăsit palatul Elysée, el pare dispus în fine să le dea explicaţii francezilor, tot mai decepţionaţi de acţiunea sa din trecut.

Cartea lui Sarkozy iese în librării la momentul potrivit

Noua carte a lui Nicolas Sarkozy iese pe piaţă în contextul în care fostul preşedinte este net devansat în sondajele de opinie de fostul premier şi actual primar de Bordeaux, Alain Juppé. Ambii conservatori sunt în cursa pentru învestitura la alegerile prezidenţiale de anul viitor. Sarkozy, creditat cu doar 9 procente opinii favorabile pentru a reprezenta dreapta în 2017, nu s-a declarat încă oficial candidat la candidatură. Juppé însă a făcut pasul, e oficial candidat la învestiturà, şi e sprijinit în acest sens de o treime dintre francezi. Fostul premier, ca orice candidat la funcţii importante, a scris şi el recent o carte.

Reamintim că în trecut, graţie altor două cărţi, « Libre » şi « Ensemble », Sarkozy a reuşit să revină în graţiile compatrioţilor săi, o primă dată la sfârşitul anilor ’90, a doua oară înaintea prezidenţialelor din 2007 pe care avea să le câştige. De această dată însă misiunea pare mai grea ca niciodată  întrucât « Sarkozy e la nivelul cel mai slab de când s-a reîntors în politică, inclusiv printre simpatizanţii propriului său partid » notează ziarul Le Monde.

Noi revelaţii ar putea aduce noi necazuri judiciare ex-preşedintelui

Planurile de revenire ale lui Sarkozy pe avanscena politică ar pute afi contrariate de acţiunea justiţiei. Fostul director al campaniei lui Sarkozy din 2012, ex-trezorierul acelei campanii, unul dintre avocaţii partidului conservator şi unul dintre contabilii mişcării au fost inculpaţi zilele trecute pentru noi fapte. Intr-o primă instanţă, cei 4 fuseseră cercetaţi doar pentru nişte facturi false emise de societatea Bygmalion, facturi în valoare de peste 18 milioane de euro. Azi însă anchetatorii se uită cu mare atenţie la linia contabilă « prezidenţiale » din bugetul pe 2012. Din cele peste 13 milioane cheltuite, doar 3 au fost comunicate în conturile de campanie. Bilete de tren, săli de mitinguri, sondaje de opinie – multe dintre aceste cheltuieli suscită întrebări anchetatorilor şi ar putea creea noi probleme judiciare lui Nicolas Sarkozy. Pentru moment, ex-preşedintele a calificat drept « farsă » ipoteza că cineva ar fi încercat să ascundă cheltuielile sale de campanie de acum 4 ani.

 
Sarkozy contraatacă şi promite « adevărul »