Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


RFI : « In Moldova a fost învestit un guvern nepopular şi corupt »

moldo.jpg

Manifestanti protesteazà în fata Parlamentului de la Chisinàu pe 21 ianuarie
Manifestanti protesteazà în fata Parlamentului de la Chisinàu pe 21 ianuarie
Image source: 
REUTERS/Viktor Dimitrov

« Moldova, zi decisivă pentru viitorul mişcării anti-corupţie ». Sub acest titlu, colegii noştri de la redacţia RFI în limba franceză comentează tensiunile şi manifestaţiile de la Chişinău. Si alte medii de informare din Hexagon par să se intereseze de situaţia din Republica Moldova.

« In Moldova, criza politică nu-şi pierde din intensitate de când a fost învestit miercurea trecută un guvern nepopular şi corupt ». Asa începe articolul semnat de trimisul special la Chişinău al redacţiei în limba franceză de la RFI. « Mişcarea de protest contra guvernului este foarte diversă : e compusă din partidul socialist nostalgic după URSS, dintr-un alt partid, populist, cu simpatii pro-ruse, dintr-un partid născut dintr-o mişcare civică ce milita în favoarea drepturilor civice şi a integrării europene şi dintr-o serie de organizaţii din societatea civilă. Toate aceste mişcări încearcă de câteva zile să-şi definească o linie comună contra coaliţiei guvernamentale de la putere acuzată de corupţie generalizată şi controlată de un singur om, oligarhul Vlad Plahotniuc » mai scrie trimisul special RFI în Republica Moldova.

« In ciuda unui apel lansat tuturor moldovenilor ca să iasă în stradă în toate raioanele, populaţia pare dezabuzată. Nimeni nu e gata să se mobilizeze pentru o tabără sau alta şi în plus toţi se tem de ciocnirile cu forţele de ordine. Miza este totuşi una importantă : în cazul în care mobilizarea nu e pe măsură, mişcarea se va dezumfla iar speranţele de a combate corupţia şi de a face reforme anti-oligarhice vor fi deşarte şi pierdute pentru multe luni în Moldova » conchide RFI.

Revista Le Point care preia în mare parte o depeşă a agenţiei France Presse notează că « duminică au ieşit în stradă la Chişinău 40 de mii de manifestanţi. Toţi cereau alegeri anticipate şi denunţau corupţia şi influenţa oligarhului Vlad Plahotniuc care trage toate sforile guvernului. » Publicaţia reaminteşte în acest context că « primele manifestaţii de toamna trecută au dus la arestarea fostului premier Vlad Filat, acuzat că ar fi deturnat 250 de milioane de dolari. »

« Republica Moldova este adesea descrisă ca un teren de confruntare între UE şi Rusia, mai ales după ce Chişinăul a semnat în 2014 un acord de asociere cu Bruxelles, lucru ce a provocat furia Moscovei. Cu toate că aproape 8 moldoveni din 10 sunt etnic vorbind români, la recentele manifestaţii s-au putut vedea alături pro-europeni şi pro-ruşi, de dreapta şi de stânga » mai notează în încheiere Le Point.

 
RFI : « In Moldova a fost învestit un guvern nepopular şi corupt »