Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rohani la Roma şi Paris pentru a relansa afacerile cu Iranul

iranair.jpg

Un Airbus al companiei Iran Air
Un Airbus al companiei Iran Air
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Hassan Rohani, preşedintele Iranului, este aşteptat azi la Roma iar de miercuri încolo la Paris. Obiectivul liderului de la Teheran : să pună bazele revenirii Iranului pe scena comerţului mondial după ce comunitatea internaţională a ridicat sancţiunile internaţionale.

O săptămână după ce represalile economico-financiare contra Iranului au fost ridicate, pragmaticul Hassan Rohani începe un important turneu european. 120 de personalităţi – în majoritate oameni de afaceri – îl însoţesc pe Rohani mai întâi la Roma şi apoi la Paris. Cele două capitale vest-europene nu se aşteaptă însă neapărat la semnarea unor mari acorduri, cel puţin nu imediat acum. Reintegrarea Iranului în economia mondială va fi un « drum lung » spunea chiar preşedintele iranian zilele trecute.

Cu toate că nu vom asista la semnarea unor mari contracte, ştim déjà care sunt ambiţiile Iranului. S-a confirmat astfel de la Teheran că Iranul prevede să cumpere 114 avioane Airbus plus eventual 100 de Boieng-uri. Contacte cu sectoarele petrolier, agricol şi din construcţii sunt anunţate la Paris unde Hassan Rohani ajunge miercuri. Joi liderul iranian va fi primit la Palatul Elysée de omologul său francez François Hollande. E vorba de prima vizită la Paris a unui preşedinte iranian din 1999 încoace, anul vizitei la Paris a lui Mohamed Khatami. Relaţiile bilaterale s-au tensionat în ultimul deceniu, Parisul fiind considerat un « dur » în negocierile privind dosarul nuclear iranian. Franţa a fost critică de asemenea vizavi de Teheran din cauza sprijinului acordat de iranieni regimului al-Assad de la Damasc.

Acest gen de probleme nu au umbrit însă relaţiile tradiţional apropiate ale Iranlui cu Italia, ţară care nu a participat la discuţiile privind dosarul nuclear. După discuţiile de la Roma cu preşedintele Consiliului italian Matteo Renzi, Hassan Rohani va fi primit marţi la Vatican de Papa Francisc.

 
Rohani la Roma şi Paris pentru a relansa afacerile cu Iranul