Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Acord intermediar între Franţa şi India în dosarul Rafale

India ar urma sà cumpere 36 de avioane Rafale fabricate de firma francezà Dassault

Franţa şi India au ajuns la un acord interguvernamental în dosarul privind vânzarea a 36 de avioane de vânătoare Rafale armatei indiene. Inţelegerea, concretizată cu ocazia vizitei pe care o efectuează preşedintele Franţei François Hollande la New Delhi, mai urmează acum să fie finalizată în următoarele săptămâni. Acest acord ar urma să pună bazele unei noi cooperări, atât economice cât şi pe plan militar între Franţa şi India.

« Modalităţile, aspectele financiare, mai trebuie reglate » a precizat la New Delhi preşedintele francez François Hollande. In realitate, grupul Dassault – cel care fabrică celebrele avioane de luptă Rafale – spune că « acordul final va fi găsit în următoarele 4 săptămâni ». Ar mai rămâne în discuţie « preţul definitiv al acestor aparate ultrasofisticate şi detalii privind livrarea lor », spune anturajul preşedintelui francez. Acest contract, negociat de ani de zile, este evaluat de experţi la peste 8 miliarde de euro.

Chiar dacă acordul interguvernamental semnat de cele două părţi e « o etapă decisivă » pentru a ajunge şi la o înţelegere comercială, el nu garantează pentru moment finalizarea sa. Pe scurt, indienii mai discută aprig preţul şi « nimic nu garantează vânzarea » scrie Le Monde care reaminteşte că un acord similar privind construirea în comun a unui avion militar a fost semnat în 2007 cu Rusia şi de atunci ... nimic. Le Parisien notează şi el că « Hollande strigă victorie dar avionul Rafale încă nu le-a fost vândut indienilor ». Explicaţia entuziasmului şi optimismului prezidenţial este de înţeles : 36 de avioane comandate « fly away » - adică gata de zbor după ce au fost fabricate în Franţa – « i-ar permite preşedintelui francez să dea o veste bună pieţei muncii... ». In plus, mulţi observatori remarcau déjà faptul că succesul voiajului prezidenţial în India depindea în mare parte de acest dosar Rafale.

Franţa şi India s-au înţeles să combată împreună mai bine terorismul islamist

India este şi ea ameninţată în mod regulat de atacuri jihadiste. Recent o bază aeriană din apropierea graniţei cu Pakistanul a fost ţinta unui atac ucigător atribuit unui grup islamist. Apoi, în 2008, nimeni nu uită atacurile de la Bombay contra unor hoteluri cu turişti străini şi a unui centru evreiesc, atacuri şi ele « semnate » de jihadişti. In alocuţiunea sa, Narendra Modi, premierul Indiei, a precizat că cele două ţări, Franţa şi India deci, « îşi vor întări cooperarea antiteroristă pentru a reduce de o manieră tangibilă ameninţarea teroristă şi extremismul ». Hollande a precizat de partea sa că « cele două state au ajuns la un acord care va intensifica schimburile de informaţii şi combaterea traficurilor care alimentează terorismul ».

 
Acord intermediar între Franţa şi India în dosarul Rafale