Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bilanţ negativ al unui an de guvernare cu Alexis Tsipras în fruntea guvernului elen

tsiprzas.jpg

Alexis Tsipras e de un an în fruntea guvernului de la Atena
Alexis Tsipras e de un an în fruntea guvernului de la Atena

S-a împlinit un an de când Alexis Tsipras a câştigat alegerile din Grecia în fruntea unui partid, Syriza, considerat de extrema stângă. Intr-un an de zile liderul de la Atena s-a mai « cuminţit », a fost constrâns să accepte condiţiile creditorilor internaţionali. Reversul medaliei este însă că Tsipras nu şi-a ţinut promisiunile electorale iar ţara sa e mai departe într-un impas. Un bilanţ al acestui an de guvernare Tsipras.

« Anul care a trecut de când e Alexis Tsipras la putere nu diferă foarte mult de anii precedenţi : agricultorii blochează axele rutiere ale ţării mai bine de o săptămână, medicii, farmaciştii, avocaţii şi notarii ies şi în stradă iar a treia grevă generală e programată pe 4 februarie ». Comentariul aparţine cert unui ziar conservator francez, în speţă Le Figaro, dar nici restul presei, chiar şi cea de stânga, nu este mai « amabilă » cu liderul de la Atena.

Ajuns la putere după scrutinul din 25 ianuarie 2015, Alexis Tsipras promisese schimbări radicale în raporturile întreţinute de Grecia cu creanţierii ei – UE, FMI şi BCE. Si într-o primă etapă a încercat să se ţină de cuvânt întreţinând relaţii extrem de tensionate cu toţi creanţierii. Apogeul acestei prime etape – care coincide cu primul semestru al « erei Tsipras » - a fost referendumul din 5 iulie 2015. Premierul elen a fost convins că UE şi FMI vor da înapoi, vor ceda şantajului său. Nu a fost aşa...

Al doilea « capitol » al erei Tsipras începe pe 20 septembrie, data ultimelor alegeri – anticipate - câştigate tot de Syriza. Odată cu această nouă victorie începe şi o a doua « cură de slăbire », de austeritate, axată pe pensii şi investiţii. Din spusele lui Figaro, « acest an de învăţătură politică a costat Grecia aproape 7 puncte de PIB » ; bilanţul economic este deci catastrofal. Treptat însă, odată confruntat cu realităţile economice, « Syriza a devenit un partid clasic de stânga iar Tsipras mai puţin populist decât la începuturile sale » afirmă un profesor de economie de la universitatea din Atena citat de ziarul francez. Santierul reformelor care-l aşteaptă este însă mai departe uriaş : fiscalitate, administraţie, privatizări – foarte multe îl mai aşteaptă pe Alexis Tsipras. Economia ţării e la pământ dar premierul, încurajat probabil de succesele Podemos în Spania şi al Blocului de stânga din Portugalia, crede mai departe în strategia sa.

In ciuda acestui bilanţ, el apare mai departe ca fiind « răul cel mai mic » într-o ţară în care dreapta şi stânga tradiţională s-au compromis definitiv după decenii de gestionare catastrofală. Rămâne de văzut acum dacă scânteia declanşată de proiectul său de reformă a pensiilor şi a asigurărilor sociale va continua să se amplifice. « Această « revoluţie a cravatelor » - nume dat după ce avocaţii înfuriaţi şi-au agăţat de gardul parlamentului accesoriul de la gât – e totodaă şi o amintire dureroasă pentru Tsipras care exact acum un an îşi băga în guvern miniştrii fără cravate ca să încarneze tocmai un alt fel de a guverna dar şi pentru a marca sfârşitul austerităţii » notează corespondenta lui Libération la Atena. Ziar cu simpatii de centru-stânga care se întreabă dealtfel dacă « Tsipras chiar s-a schimbat sau dacă nu e decât un general învins al unei ţări cu suveranitate limitată ». La Davos săptămâna trecută premierul elen promitea că « în 2016 Grecia va creea surpriza ». Câtă lume mai crede însă în prezicerile lui Tsipras ? Nu foarte multă dacă ne uităm la ultimul sondaj de opinie publicat vineri care arată că 85% din greci sunt nemulţumiţi de acţiunea guvernului...

Bilanţ negativ al unui an de guvernare cu Alexis Tsipras în fruntea guvernului elen