Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Taxiuri, profesori, funcţionari : zi de grevă în Franţa

greva.jpg

Soferii de taxi blocheazà accesul spre aeroportul parizian Charles-de-Gaulle, 26 ianuarie 2016
Soferii de taxi blocheazà accesul spre aeroportul parizian Charles-de-Gaulle, 26 ianuarie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jacky Naegelen

Taximetriştii, controlorii de trafic, profesorii şi funcţionarii : Franţa este confruntată astăzi cu o nouă grevă. Principala revendicare a salariaţiilor : creşterea puterii de cumpărare. Dacă şcolile şi transportul în comun sunt perturbate dar nu într-atât încât să provoace a paralizie a traficului, transportul aerian are de suferit în timp ce pe autostrăzile din jurul Parisului s-au înregistrat incidente cu şoferii de taxiuri.

Cele mai violente incidente au avut loc pe centura Parisului, mai exact în vestul capitalei unde taximetriştii au întrerupt circulaţia în ambele sensuri şi au incendiat o serie de cauciucuri. Intervenţia forţelor de ordine a fost primită cu salve de pietre. Barajele improvizate a fost în cele din urmă ridicate după utilizarea gazelor lacrimogene şi 22 manifestanţi au fost arestaţi pentru « violenţe şi incendii voluntare ». Greva taximeştrilor este deci cea mai spectaculoasă ; ea a perturbat şi circulaţia din jurul celor două aeroporturi pariziene. Miile de taximetrişti mobilizaţi azi protestează contra concurenţei aşa-ziselor « maşini de transport cu şofer » (VTC), nişte taxiuri mai de lux după modelul celebrelor UberPop, serviciul low-cost al gigantului  american Uber. O delegaţie de taximetrişti a fost primită în audienţă de premierul francez Manuel Valls. Acesta a decis sà numeascà un mediator pentru a aplana conflictul.

Greva taxiurilor coincide cu o mişcare de protest a celor peste 5 milioane de funcţionari francezi...

Funcţionari care au fost supuşi unor măsuri de austeritate şi de îngheţarea a salariilor din 2010 încoace. O serie de sindicate au lansat un apel la grevă pentru a cere sporirea salariilor şi creeare de noi locuri de muncă în sectoarele cheie ale funcţiunii publice. Circa 120 de manifestaţii sunt prevăzute în toată Franţa dar mobilizarea nu pare a fi pe măsura aşteptărilor organizatorilor. Doar vreo 13 procente dintre profesori şi-au anunţat de exemplu intenţia de a face grevă.

In fine, cum o parte din controlorii de trafic participă şi ei la mişcarea de protest, circa 20 la sută – 1 din 5 - din zboruri au fost anulate preventiv la cererea Direcţiei generale a aviaţiei civile.