Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele iranian în vizită în Franţa

Preşedintele Iranului, Hassan Rohani, efectuează pe 27 şi 28 ianuarie o vizită în Franţa. El va semna cu omologul său francez preşedintele François Hollande, precum şi cu sindicatul patronilor francezi, mai multe protocoale de acord în vederea relansării cooperării industriale.

Este pentru prima dată, din 1999 încoace, că un preşedinte iranian efectuează o vizită în Franţa, iar actualul context se arată favorabil întrucît Teheranul a semnat un acord cu comunitatea internaţională în privinţa punerii sub control a programului nuclear iranian. Pe măsură ce sancţiunile internaţionale decretate împotriva regimului de la Teheran sunt ridicate, Iranul devine extrem de atractiv din punct de vedere economic, iar europenii sunt în poziţia cea mai favorabilă pentru a profita de aceste oportunităţi.

Cotidianul Le Monde consideră că Germania şi Franţa vor fi primele beneficiare, în ordinea indicată, a acestei deschideri a Iranului, ţară care a ieşit din recesiune şi afişează pentru 2016 un ritm de creştere economică de 4 la sută.

In ce-l priveşte pe Hassan Rohani, considerat un reformator, el reprezintă faţa frecventabilă a Iranului. Nimeni nu uită că preşedintele Rohani rămîne un "copil al revoluţiei iraniene" şi deci al republicii islamice, dar ca om politic el încarnează şi o anumită tendinţă pragmatică, precum şi rolul de conciliator în interior.

Un editorialist care semnează în cotidianul Le Figaro consideră că societatea civilă iraniană aşteaptă mult de la această vizită a lui Hassan Rohani în Franţa. Mai precis, iranienii, sau o bună parte dintre ei, speră ca François Hollande să-i vorbească oaspetelui său nu numai despre afaceri ci şi despre drepturile omului, despre statul de drept şi despre justiţie. Organizaţia Amnesty International denunţă, în context, "frenezia execuţiilor" din Iran, unde este aplicată „legea islamică”. Occidentalii mai sunt neliniştiţi de uşurinţa cu care sunt atacate la Teheran misiunile diplomatice străine. Iar ultimul exemplu, atacarea pe 3 ianuarie a ambasadei saudiene a fost unul cît se poate de negativ pentru imaginea regimului de la Teheran.