Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Danemarca va putea confisca banii şi bunurile migranţilor

refugiati_danemarca.jpg

Migranti, în mare parte sirieni, pe o sosea din Danemarca în septembrie 2015
Migranti, în mare parte sirieni, pe o sosea din Danemarca în septembrie 2015
Image source: 
REUTERS/Bax Lindhardt/Scanpix Denmark

Danemarca a adoptat o controversată reformă a drepturilor străinilor. Mai trebuie acum doar semnătura reginei Margrethe pentru ca legea să intre în vigoare la începutul lui februarie. Ideea este de a-i descuraja pe candidaţii la azil să vină în această ţară scandinavă. Spijinul politic obţinut de guvernul conservator minoritar de la Copenhaga a venit şi din partea deputaţilor anti-imigraţie din Partidul popular danez.

In esenţă, noua lege prevede confiscarea bunurilor de valoare ale migranţilor, reducerea drepturilor sociale şi prelungirea perioadei de aşteptare înainte de a putea cere reîntregirea familiei.

Concret, toate bunurile migranţilor – dar şi banii peşin - care depăşesc valoarea de 10 mii de coroane daneze – circa 1340 de euro – vor fi confiscate pentru a finanţa costul sejurului acestor migranţi în perioada cât li se examinează cererea de azil. Iniţial, proiectul de lege prevedea şi confiscarea bijuteriilor – inclusiv a verighetelor – dar guvernul a fost nevoit să dea înapoi în faţa valului de critici, ziarul Washington Post comparând chiar această idee cu spolierea evreilor de către nazişti.

Permisele de reşedinţă vor fi scurtate de la 5 la 2 ani pentru cei care beneficiază de protecţia cea mai ridicată, adică cei persecutaţi din motive rasiale, religioase sau politice. Cei care vor cere permise permanente vor plăti scump acest lucru – circa 500 de euro – şi vor fi trebui să arate că au lucrat doi ani şi jumătate în ultimii trei ani.

Danemarca nu este singura ţară europeană care-şi înăspreşte politica vizavi de cea mai gravă criză migratorie cu care este confuntată Europa de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Franţa, Suedia, Germania şi Austria şi-au restabilit parţial şi provizoriu o serie de controale la frontiere. Dealtfel, într-una din numeroasele lor luări de pozitţie în discuţiile din parlamentul danez, un ales al stângii a denunţat faptul că ţara sa participă la un « concurs european de repliere ». Aceşti deputaţi nemulţumiţi vor putea dealtfel conta pe furcile caudine ale justiţiei europene în acest dosar sensibil, prezic mai toţi analiştii.

Reacţiile instanţelor internaţionale în faţa acestor încălcări ale convenţiilor internaţionale

Inaltul Comisariat ONU pentru refugiaţi a acuzat guvernul danez că « alimentează frica şi xenofobia ». Uniunea europeană a deplâns şi ea acest text, la fel ca şi OSCE şi o serie de organizaţii umanitare. Alţi observatori remarcă faptul că noile restricţii impuse condiţiilor de şedere – şi în particular prelungirea la trei ani a perioadei începând de la care se va putea cere reîntregirea familiei – va pune vieţile multor copii în pericol. Intr-adevăr, candidaţii la exil vor fi tentaţi tot mai mult să-şi ia cu ei copii în lungul şi periculosul lor periplu, din Siria sau Irak până în Europa. Noul răgaz impus de danezi contravine Convenţiei europene a drepturilor omului, Convenţiei internaţionale a drepturilor copilului şi Convenţiei ONU referitoare la statutul refugiaţilor.

Guvernul de la Copenhaga ştie însă că va putea conta pe opinia sa publică, o opinie ce nu mai pare dispusă să primească mii de migranţi după ce anul trecut, în 2015 deci, Danemarca a înregistrat 21 de mii de cereri de azil politic. Potrivit unui recent sondaj, imigraţia este preocuparea numărul un pentru 70% dintre danezi.

 
Danemarca va putea confisca banii şi bunurile migranţilor