Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


De ce Zika provoacă psihoză planetară ?

Alertă cu Zika ! Un spital din Danemarca a anunţat unul din primele cazuri din Europa de contaminare cu virusul Zika. Un virus transmis de înţepătura unui ţânţar şi care ar provoca la femeile însărcinate o îmbolnăvire a fătului. Acesta ar putea suferi de malformaţii congenitale precum microcefalia. Cazuri similare au fost repertoriate în Elveţia şi Marea Britanie.

Virusul Zika îşi trage numele dintr-o pădure de pe malul lacului Victoria din Uganda, ţară africană unde a fost reperat pentru prima dată în 1947 la o maimuţă. Primul caz uman de contaminare datează din 1968 afirmă OMS (Organizaţia mondială a sănătăţii) iar până în 2007 nu se înregistraseră oficial decât 40 de cazuri în toată lumea. Zika s-a dezvoltat mai întâi în Africa prin înţepătura unui ţânţar-tigru pe nume Aedes Aegypti. Ulterior el s-a extins pentru a atinge treptat şi alte continente.

Nu există nici tratament nici vaccin contra acestui virus care nu este contagios şi aparent e inofensiv. Simptomele sunt de cele mai multe ori de tip gripal – febră şi dureri de cap – asociate cu erupţii cutanate. In 80 la sută din cazuri infecţia cu Zika trece neobservată.

Potrivit OMS virusul e déjà prezent în 21 din cele 55 de state ale continentului american iar epidemia se va extinde devenind « un subiect serios de îngrijorare ».

In Europa, unde a ajuns déjà, prezenţa sa nu se datorează neapărat prezenţei ţânţarului. Pentru transmiterea virusului e suficient ca o persoană infectată – fără să ştie - revine aici şi este înţepată de un ţânţar care apoi înţeapă pe altcineva.

Specialiştii spun însă că dacă apariţia în Europa era previzibilă, nimic nu-i îndreptăţeşte să prezică o epidemie masivă de Zika pe bătrânul continent.

De ce se teme lumea de Zika, ce malformaţii poate provoca acest virus ?

Cel mai mare pericol este pentru femeile însărcinate, mai exact bebeluşii din burta lor ar putea suferi malformaţii congenitale. Virusul a ajuns anul trecut în America de sud şi în Caraibe şi de atunci se tot propagă. S-a constatat astfel în paralel cu epidemia de Zika o creştere a naşterilor de copii cu microcefalie, copii deci cu cutiile craniene anormal de mici.

In unele state latino-americane în care epidemia a luat proporţii – precum Columbia, Salvador, Ecuador sau Jamaica - autorităţile au recomandat femeilor să nu rămână însărcinate în următoarele luni. O recomandare care i-a făcut pe mulţi să o ia în derâdere când nu s-au auzit critici acerbe având în vedere că în multe ţări din regiune şi contracepţia şi avorturile sunt interzise. Unele asociaţii se tem déjà de o explozie a numărului de avorturi clandestine şi cer depenalizarea avorturilor terapeutice.

La Rio, în Brazilia, unde are loc în august olimpiada de vară, s-a dezvoltat o adevărată psihoză legată de virusul Zika. Serviciile sanitare municipale au stropit cu insecticide Sambodromul oraşului, acolo unde are loc peste zece zile tradiţionala defilare a şcolilor de samba în timpul carnavalului şi unde se vor derula şi probele de tir în timpul Jocurilor olimpice. Puţin probabil însă ca această pulverizare cu insecticide să calmeze psihoza.

De ce Zika provoacă psihoză planetară ?