Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alain Finkielkraut devine „nemuritor”

academie432.jpg

Sediul Academiei franceze la Paris
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La Paris, are loc joi 28 ianuarie ceremonia de primire în Academia Franceză a filozofului Alain Finkielkraut, intelectual deseori contestat dar care se remarcă în ultimul timp printr-o virulentă campanie împotriva "gîndirii politice corecte". In mai multe dintre cărţile sale, precum "Identitatea nefericită", filozoful francez denunţă pericolul islamismului şi inconştienţa cu care Europa, şi Franţa în primul rînd, au cedat teren în faţa islamului radical.

Pentru o parte a stîngii Alain Finkielkraut este un veritabil "neo-reacţionar", iar unii nu ezită să-l trateze chiar de "fascist". Finky, cum îi spun însă cei apropiaţi lui, nu se lasă foarte uşor destabilizat şi continuă să critice cu argumente numeroasele eşecuri ale republicii franceze, în special cele din domeniul învăţămîntului şi în ce priveşte integrarea imigranţilor. Personalitate mediatică în cel mai prolific sens al cuvîntului, Alain Finkielkraut este mîndru de rădăcinile sale est-europene (el s-a născut într-o familie de evrei polonezi), ceea ce nu s-ar putea spune şi despre perioada sa maoistă din tinereţe.

S-ar părea că Alain Finkielkraut este contestat chiar în interiorul Academiei, adică printre "nemuritorii" care devin acum familia sa. Cel puţin opt academicieni s-au opus cu fervoare alegerii sale.

Tema sa favorită, declinul Franţei şi al Occidentului, apare însă deseori disecată şi de alţi academicieni, s-ar părea chiar de secretara eternă a Academiei, doamna Hélène Carrère d’Encausse, mare specialistă în istoria Rusiei, şi căreia i se reproşează că l-ar admira pe Putin.

Cotidianul Le Monde ştie deja ce frază a fost aleasă de noul academician pentru a fi gravată pe sabia sa (accesoriu tradiţional al uniformei de "nemuritor"). S-ar părea că Alain Finkielkraut a optat pentru un citat din poetul şi scriitorul Charles Péguy: "Republica, una şi indivizibilă, este regatul nostru al Franţei". Ca observator tenace şi critic al actualităţii, el ar fi putut însă opta şi pentru o remarcă, pe care o apreciază, a prietenului său Milan Kundera: "Europa înseamnă maximum de varietate în minimum de spaţiu".