Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Suedia ar putea expulza 80.000 de migranţi

suedia_migranti.jpg

Voluntari distribuie hranà si apà refugiatilor care ajung în gara suedezà de la Malmö, septembrie 2015
Voluntari distribuie hranà si apà refugiatilor care ajung în gara suedezà de la Malmö, septembrie 2015
Image source: 
REUTERS/Ola Torkelsson/TT News Agency/Files

Confruntată cu un flux migratoriu inedit, Suedia îşi propune să trimită înapoi acasă între 60 şi 80 de mii de migranţi cărora li s-a refuzat cererea de azil. Cum se vor face aceste expulzări?

« In general expulzările le facem pe zborurile comerciale dar acum va trebui să utilizăm şi chartere » spune ministrul suedez de interne. După ce a primit un număr record de migranţi anul trecut – circa 163.000 de azilanţi – Suedia a decis într-o primă etapă să-şi restabilească parţial frontierele pentru a trata cererile. Din cele aproape 60 de mii de dosare analizate, 55% au fost acceptate. Procentul variază însă de la o naţionalitate la alta a refugiaţilor. Sirienii primesc practic automat răspuns favorabil spre deosebire de irakieni cărora li se refuză 4 cereri din 5.

Tară tolerantă, cu un sistem social generos şi cu o politică migratorie foarte liberală, Suedia devenise un soi de eldorado pentru migranţi, la fel ca şi Germania. Noii veniţi primes automat 2300 de euro şi sunt încurajaţi să urmeze cursuri intensive de suedeză. Tinând cont că majoritatea celor sosiţi în ultima vreme sunt sirieni, servicile de imigraţie au fost repede saturate iar ostilitatea unei părţi a populaţiei vizavi de migranţi se resimte tot mai mult, inclusiv pe plan politic. Partidul extremei drepte, aşa-zişii « Democraţi din Suedia », devin tot mai populari.

In faţa acestei situaţii, guvernul social-democrat a decis constrâns să-şi închidă frontierele. A doua etapă a acestei înăspriri a politicii migratorii este deci expulzarea migranţilor cărora li s-a respins cererea de azil. Problema este că expulzarea a zeci de mii de oameni va cere luni dacă nu ani de zile. Răstimp în care respectivii migranţi vor putea să dispară liniştiţi în natură. Apoi, există ţări precum Marocul sau Afganistanul care nu-şi primesc înapoi cetăţenii.

 
Suedia ar putea expulza 80.000 de migranţi