Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propunerile OCDE pentru a-i integra mai bine pe migranţi

OCDE – Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică – împreună cu HCR – Inaltul comisariat ONU pentru refugiaţi – au lansat un apel puterilor publice ca să le incite să favorizeze, să încurajeze integrarea migranţilor în ţările în care au sosit. OCDE chiar face o serie de 10 propuneri pentru a facilita acest proces de integrare.

« Tările industrializate au capacitatea să absoarbă fluxul de refugiaţi chiar dacă contextul politic este foarte complex în Europa. » Iată ipoteza de lucru a Inaltului comisariat ONU pentru refugiaţi. In opinia responsabilului instituţiei, « societăţile industrializate îmbătrânesc şi deci au nevoi crescânde de a-i integra pe migranţi ».

Plecând de la ideea că există o obligaţie atât morală cât şi economică de a-i integra pe migranţi – peste un milion au ajuns în Europa numai în 2015 – OCDE face de partea sa 10 propuneri concrete. Printre ele să amintim doar câteva : instaurarea de cursuri de limbă pentru aceşti migranţi, teste de evaluare ale cunoştinţelor acestora şi formarea profesională a noilor veniţi. Numai aşa se va putea de exemplu accelera integrarea profesională a acestor persoane. Organizaţia pentru cooperare şi dezvoltare economică estimează că trebuie în medie 6 ani acestor migranţi ca să-şi găsească un loc de muncă. Cu cât aceştia vor sosi mai repede pe piaţa muncii cu atât perspectivele lor de integrare se vor ameliora. Trebuie spus aici că legislaţiile variază foarte mult de la o ţară la alta în materie de acces la piaţa muncii. In Franţa spre exemplu un azilant are voie să lucreze de abia 9 luni după ce şi-a depus cererea, în Portugalia răgazul e redus la doar o lună dar în Marea Britanie este de un an.

Evident că aceste soluţii, aceste propuneri OCDE nu se pot concretiza fără o implicare a guvernelor statelor în care se află migranţii. Foarte important este însă în acest demers şi aportul instituţiilor locale şi ale actorilor din societate acivilă – precum ONGurile. « Acestea din urmă au un rol fundamental de jucat în materie de integrare a refugiaţilor în societate » spune Filippo Frandi, Inaltul comisar ONU pentru refugiaţi.

Ca să încurajeze integrarea migranţilor, FMI – Fondul monetar internaţional – vine şi el cu un argument economic puternic : fluxul de migranţi în Europa ar putea reprezenta pe termen mediu o creştere economică de 0,2%.

 
10 propuneri OCDE pentru a-i integra mai bine pe migranti