
Special Paris
Raul Castro la Paris
castro_1_0.jpg

François Hollande a fost primul preşedinte occidental care s-a deplasat în mod oficial în Cuba, în mai anul trecut, pentru a încuraja o politică de deschidere tot mai pronunţată a comuniştilor cubanezi. Reamintim că această lentă mişcare a devenit posibilă în 2006 după ce Fidel Castro a părăsit scena politică încredinţîndu-i cîrma fratelui său, Raul Castro, astăzi în vîrstă de 84 de ani.
Franţa şi Cuba urmează să semneze cîteva acorduri importante în materie de schimburi economice, turism, transporturi şi comerţ echitabil. Din surse diplomatice de la Paris se afirmă că vor fi abordate şi chestiuni legate de drepturile omului.
Franţa întreţine relaţii privilegiate cu Cuba şi în jur de 60 de intreprinderi franceze sunt instalate pe insulă unde mai sunt înregistraţi şi în jur de 800 de francezi. Oportunităţile se prezintă numeroase, iar Franţa se află de fapt în competiţie cu Statele Unite şi cu alte ţări occidentale şi latino-americane în cursa pentru cucerirea pieţelor cubaneze. Cuba este văzută ca un "tezaur turistic" de către marile agenţii care operează în acest domeniu, iar din punct de vedere economic ca o imensă rezervă de mînă de lucru ieftină.
In prezent, cam trei milioane de turişti vizitează anual Cuba, o treime dintre ei fiind canadieni. Francezii sunt cam 117 000, în fiecare an, interesaţi de descoperirea Cubei, pentru emoţiile tropicale pe care le oferă dar şi pentru curiozitatea de a vizita un fel de muzeu al comunismului anchilozat.
Parisul mai urmăreşte, odată cu strîngerea relaţiilor cu Cuba, să cîştige ceva mai multă influenţă şi în America latină. În timp ce pentru Raul Castro vizita la Paris este o bună ocazie de ameliorare a imaginii regimului de la Havana.