Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria: negocieri la Geneva sub spectrul unor noi violenţe

000_7j6sc_0.jpg

Ambasadorul Siriei la ONU
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Negocierile de pace de la Geneva pe tema Siriei au început sub semnul neîncrederii şi al acuzaţiilor reciproce. Contextul este cu atît mai tensionat cu cît duminică 31 ianuarie au fost comise trei atacuri extrem de sîngeroase în principalul cartier şiit de la Damasc, bilanţul fiind de cel puţin 45 de morţi şi 110 răniţi.

Un dublu atentat sinucigaş şi un atac cu o maşină capcană, revendicate de Organizaţia Statul islamic, au provocat un adevărat carnaj în respectivul cartier din sudul Damascului unde se află principalul sanctuar şiit din Siria. Potrivit Agenţiei Reuters printre cei morţi se află 25 de combatanţi şiiţi. Unda de şoc a acestor violenţe este de natură să perturbeze negocierile de pace de la Geneva, care oricum sunt extrem de fragile. Imediat, reprezentantul permanent al Siriei la ONU, care conduce delegaţia guvernamentală la discuţiile de la Geneva, a declarat că atacurile demonstrează legătura existentă între opoziţie şi terorism.

Damascul încearcă de fapt prin toate mijloacele să discrediteze delegaţia opoziţiei, care oricum rămîne divizată şi a acceptat principiul negocierilor indirecte numai sub presiune internaţională. In principiu, discuţiile ar urma să dureze timp de şase luni, dar ele riscă să fie întrerupte dintr-un moment în altul. Omul care coordonează delegaţia opoziţiei, Riad Hidjab, declară în context că regimul de la Damasc participă la discuţiile de la Geneva numai pentru a cîştiga timp. Este absurd să discutăm despre alegeri libere şi despre o eventuală participare la guvernare cînd oamenii Damascului continuă să ne bombardeze poziţiile iar în jur de 2 milioane de sirieni din zonele controlate de noi suferă de foame, spun opozanţii.

S-ar spune că numai comunitatea internaţională vede în acest negocieri "o şansă istorică", expresie utilizată de şeful diplomaţiei americane, John Kerry. Totuşi, ele sunt preferabile unei totale absenţe de iniţiativă, după cinci ani de război soldat cu 260 000 de morţi.