Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Christiane Taubira, ex-ministru al Justiţiei, publică o carte-rechizitoriu

livro-taubira.jpg

Sursa imaginii: 
philippe-rey.fr

Mai puţin de o săptămână după demisia ei, Christiane Taubira publică o carte-surpriză, un pamflet contra retragerii cetăţeniei franceze vinovaţilor de atacuri teroriste. O măsură controversată, adoptată déjà în consiliul de miniştrii de la Paris şi care va fi discutată în Parlament începând de vineri. In ce condiţii a fost scrisă şi publicată această carte-manifest ?

Eseul lui Christiane Taubira are mai puţin de o sută de pagini, mai exact numără 95 de pagini. Pagini scrise în primele zile ale acestui an, pe vremea când Taubira mai era ministru al Justiţiei – ea nu a demisionat decât miercurea trecută. Intitulat « Murmures à la jeunesse » pe care l-am putea traduce liber « Murmure pentru tineri », eseul a fost tras într-o primă etapă în 45 de mii de exemplare. Cartea a fost imprimată în mare secret în Spania începând din 18 ianuarie şi a fost adusă în Franţa, sub film opac, începând cu joia trecută. Librarii, cunoscând editura – Philippe Rey – au acceptat să primească eseul « sub X » cum se spune în Franţa, adică fără să cunoască nici autorul nici conţinutul. Indiscreţiile unora dintre puţinii jurnalişti care erau la curent au făcut ca misterul să fie dezvăluit 12 ore mai devreme decât era prevăzut, adică duminică seara. Cartea este de vânzare începând de luni întâi februarie şi fără îndoialăcă va fi nevoie de un al doilea tiraj.

Ce conţine atât de « misterios » acest eseu, de ce era nevoie de atât secret în jurul lui ?

« Murmure pentru tineri » evocă pe larg chestiunea combaterii şi pericolului terorismului. O mare parte din carte este însă consacrată şi retragerii cetăţeniei celor găsiţi vinovaţi de acte de terorism, proiect de lege ce va fi dezbătut de parlamentarii francezi începând de vineri. Ideea a fost propusă de François Hollande imediat după atentatele din noiembrie 2015, atentate soldate cu 130 de morţi şi sute de răniţi. Se ştie de mult că Taubira era - şi este - contra ideeii de a retrage cetăţenia franceză celor condamnaţi pentru terorism. In opinia ei – şi nu numai – această măsură este « ineficientă şi cu efecte nule în materie de disuasiune ». Intr-o a doua etapă, autoarea face o serie de remarci printre care aceea că « o ţară trebuie să fie capabilă să se descurce cu cetăţenii ei. Ce lume ar fi aia în care fiecare stat şi-ar expulza cetăţenii consideraţi indezirabili ? Ar trebuie să ne imaginăm atunci pe glob o groapă de gunoi în care toţi aceşti oameni ar fi regrupaţi ? Ce mesaj de neputinţă ar transmite atunci o naţie ? » se întreabă fostul ministru al justiţiei care cu greu ne putem imagina că ar fi putut rămâne în guvern după publicarea acestui rechizitoriu.

Cartea semnată de Taubira, comentată – în bine sau în rău - de întreaga presă franceză, face o mulţime de referinţe literare – Descartes, Montaigne, La Boétie - dar şi muzicale. De notat că în niciun moment însă fostul ministru nu îl critică pe François Hollande, nu avem deci de a face cu o reglare de conturi. Ba dimpotrivă, Taubira îl laudă pe preşedinte pentru felul în care a gestionat situaţia post-atentate şi îi aduce un adevărat omagiu. Un şef de stat care a avut privilegiul să primească un exemplar din carte în avanpremieră pe 23 ianuarie, cu doar 4 zile înainte ca ministrul să demisioneze.

Culmea este că din ziua în care Christiane Taubira a demisionat guvernul de la Paris a modificat déjà de două ori, a « îndulcit » controversatul proiect de lege. Pe de o parte nu se mai vorbeşte nicăieri despre binaţionali, cei cu dublă cetăţenie, singurii cărora teoretic li s-ar putea retrage cea franceză, şi apoi se va lăsa judecătorilor puterea de a retrage sau nu această cetăţenie – iniţial, guvernul Valls vroia să facă acest lucru prin decret.

 
Christiane Taubira, ex-ministru al Justiţiei, publică o carte-rechizitoriu