Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lupta împotriva surselor de finanţare a terorismului

2014-09-19t085159z_2017716395_gm1ea9j1apt01_rtrmadp_3_syria-oil_0.jpg

Site petrolier exploatat de islamisti în Siria
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Europenii încearcă să-şi coordoneze eforturile pentru a identifica şi stopa sursele de finanţare ale terorismului, şi mai ales ale Organizaţiei statul islamic. Uniunea Europeană urmează să propună marţi 2 februarie un întreg plan de acţiune în acest sens, iar la Roma are loc o reuniune ministerială anti-Daesh la care participă 23 de ţări precum şi reprezentanta diplomaţiei europene Federica Mogherini.

Europenii urmează de fapt să adopte un plan care a fost în mai multe rînduri solicitat de Franţa şi despre care ministrul francez al finanţelor a furnizat de mai multe ori unele detalii. Sursele de finanţare ale organizaţiilor teroriste sunt multiple, se pierd deseori în jungla tranzacţiilor bancare şi ale donaţiilor cu titlu privat. Mulţi comentatori avizaţi au criticat, de exemplu, atitudinea duplicitară a unor ţări din Golf, în special a Arabiei Saudite şi a Qatarului în privinţa Organizaţiei statul islamic. Si chiar dacă în mod oficial aceste ţări nu au ajutat Organizaţia statul islamic, donatori bogaţi provenind din aceste ţări au subvenţionat în mod abundent terorismul.

Ministrul de finanţe francez Michel Sapin a anunţat o întreagă serie de măsuri tehnice pentru identificarea circuitelor financiare suspecte.

Băncile vor trebui să semnaleze, de exemplu orice retragere de sume în lichid mai mare de zece mii de euro, pentru orice schimb valutarde peste o mie de euro va fi cerută prezentarea unui document de identitate, transferurile de capital vor fi mai bine supravegheate, vor fi luate măsuri împotriva comerţului ilicit cu bunuri culturale, va fi abolit treptat anonimatul în contextul multor tranzacţii bancare. A fost lansat şi un întreg apel la vigilenţă în direcţia multor instituţii bancare şi de altă natură. Toate aceste măsuri, precum şi altele, vor fi coroborate cu un control mai serios la frontiere precum şi cu organismele interguvernamentale care combat spălarea banilor necinstiţi.

Experienţa de pînă acum în lupta împotriva Organizaţiei statul islamic a pus în evidenţă acest fapt, şi anume că islamul radical dispune de surse mereu înnoite de lichiditate şi de surse financiare, iar organizaţiile teroriste îşi întind tentaculele profitînd de o finanţare abundentă. Tăierea acestor linii de aprovizionare financiara a devenit, strategic vorbind, o prioritate a comunităţii internaţionale în lupta ei împotriva terorismului.