Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vizita de stat în Franţa : un protocol la milimetru şi ... o cină de excepţie

diner_etat.jpg

Dineu de stat oferit la Palatul Elysée în onoarea regelui Felipe al Spaniei, 2 iunie 2015
Dineu de stat oferit la Palatul Elysée în onoarea regelui Felipe al Spaniei, 2 iunie 2015
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jacques Brinon/Pool

Raul Castro, preşedintele Cubei, a sosit în Franţa pentru o vizită de stat, cel mai înalt grad protocolar. Vizita de stat se doreşte a fi un semn că cei doi lideri şi ţările lor respective întreţin o relaţie privilegiată. In ce constă însă protocolul pentru acest tip de vizită ?

Protocolul francez numără 4 tipuri de vizite. In ordine descrescătoare a importanţei ele sunt : vizita de stat, vizita oficială, vizita de lucru şi vizita privată. In funcţie de acest clasament decurge organizarea şi onorurile care i se aduc oaspetelui.

« In Franţa au loc anual maximum 5 vizite de stat » notează ziarul Le Figaro care dă detaliile protocolului pentru acest tip de vizită. Mai întâi o precizare : vizita de stat se face doar la nivel de şefi de state spre deosebire de cea oficială care poate implica şi premieri sau miniştrii. Fiecare vizită de stat debutează cu o ceremonie de primire în cursul căreia oaspetele trece în revistă trupele franceze şi primeşte onoruri militare, de cele mai multe ori pe Esplanada Invalizilor dar şi la Arcul de triumf, unde dealtfel a fost primit Raul Castro de numărul trei din guvernul de la Paris, Ségolène Royal, ministrul Ecologiei.

Anumite elemente figurează apoi obligatoriu pe agenda unei vizite de stat : o întrevedere la Palatul Elysée cu preşedintele Franţei, de obicei înaintea unei cine de stat oferită tot acolo oaspetelui. O reuniune cu premierul francez, o recepţie la Primăria Parisului şi o vizită la Adunarea naţională sau la Senatul francez sunt şi ele etape inconturnabile ale unei vizite de stat.

Dineul oferit de preşedintele Franţei omologului său străin constituie însă pentru mulţi punctul culminant. Circa 200 de invitaţi – aleşi de ambii şefi de stat - iau parte la acest rendez-vous politico-mondeno-gastronomic, toţi îmbrăcaţi în ţinută de gală. Bucătarii şi echipele lor de la Elysée se întrec pentru a pregăti feluri de mâncare excepţionale însoţite de vinuri rarisime. Meniul este ţinut secret până în ultima clipă şi orice dineu de stat începe cu toasturile celor doi preşedinţi.

 
Vizita de stat în Franţa : un protocol la milimetru şi ... o cină de excepţie