Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siria: vastă ofensivă a forţelor guvernamentale la Alep

2014-09-20t121352z_180407301_gm1ea9k1jy801_rtrmadp_3_syria-crisis_0.jpg

Alep, scena unor lupte care dureaza din 2012
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Siria, asistăm la o fază decisivă a bătăliei pentru oraşul Alep în contextul unei mari ofensive a trupelor lui Bachar al-Assad ajutate masiv de aviaţia rusă. Agenţia France Presse evocă o posibilă turnură a războiului din Siria iar observatorii constată că strategia rusă se impune pe teren în defavoarea Turciei.In Siria, asistăm la o fază decisivă a bătăliei pentru oraşul Alep în contextul unei mari ofensive a trupelor lui Bachar al-Assad ajutate masiv de aviaţia rusă. Agenţia France Presse evocă o posibilă turnură a războiului din Siria iar observatorii constată că strategia rusă se impune pe teren în defavoarea Turciei.

Alep este al doilea oraş, ca mărime şi importanţă, al Siriei iar din 2012 încoace era divizat între forţele rebele şi cele guvernamentale. In prezent, însă, rebelii par total înconjuraţi, zeci de mii de civili caută refugiu la graniţa cu Turcia iar aprovizionarea, de către turci, a forţelor rebele este total stopată de către aviaţia rusă. Pierdera oraşului Alep ar putea însemna o lovitură grea pentru grupurile rebele, care sunt în dificultate şi pe alte fronturi. De precizat că ofensiva lansată acum o săptămînă de forţele regimului de la Damasc este sprijinită de Iran, de Heţbolahii libanezi precum şi de aviaţia rusă. Ofensiva Damascului a fost vehement denunţată de ţările care îi sprijină pe rebeli, în frunte cu Turcia şi Arabia Saudită. Moscova şi Ankara se acuză şi ele reciproc că pregătesc intervenţii terestre în Turcia.

Diverşi experţi cred că Arabia Saudită ar putea trimite trupe, în număr limitat, în Siria, în sprijinul rebelilor, ceea ce ar complica şi mai mult situaţia, şi mai ales discuţiile în vederea reluării negocierilor de pace de le Geneva pe 25 februarie.

Cotidianul Le Monde, care analizează turnura provocată de ofensiva Damascului este de părere că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se află în situaţia de a "înghiţi o pilulă amară". Aceasta întrucît, de la izbucnirea revoltelor din Siria, el a mizat sistematic pe prăbuşirea regimului de la Damasc, pe care a considerat-o de mai multe ori ca fiind iminentă. O anumită paranoia pare să se instaleze însă şi în unele medii de la Ankara. Le Monde îl citează de exemplu pe un editorialist turc care spune: "Chestiunea siriană este o obsesie existenţială pentru Rusia. Ruşii vor atît de mult să cîştige în Siria încît ar fi capabili să ne declare război".