Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Dezintegrare europeană" – o expresie tot mai des folosită în comentarii…

2015-10-15t102629z_837713144_gf10000245836_rtrmadp_3_britain-eu-juncker_0.jpg

Vor întoarce oare britanicii spatele Uniunii Europene?
Image source: 
credit photo: rfi.fr

In mod deschis, de o vreme, unii lideri de la Bruxelles îşi exprimă temerea în legătură cu o posibilă "dezintegrare" a Uniunii Europene. Termenul revine tot mai des în analizele din presa franceză, ceea ce este un alt motiv de nelinişte. Unele sintagme, prin frecvenţa cu care sunt folosite de mediile de informare, devin de fapt adevărate barometre ale stării de spirit.

Cu 30 de ani în urmă erau extrem de des folosiţi termenii "toleranţă", "integrare", "model" sau "progres" pe un fond de speranţă şi de atitudine pozitivă. Timp de aproape două decenii, după căderea comunismului, sintagma "construcţie europeană" a fost una dominantă, în sensul cel bun, adică revenea mereu pe un ton optimist. Treptat, însă, alţi termeni au devenit dominanţi pînă la exasperare, cum ar fi "criză", "pericol integrist", "imigraţie ilegală".

Cînd un termen precum "dezintegrare europeană" începe să-şi fabrice un culcuş durabil în comentarii, înseamnă că un vînt de panică începe să bată pe culoarele puterii în marile capitale europene dar şi la Bruxelles.

In cotidianul Le Monde cu data de 9 februarie, un editorialist nu ezită să spună că pentru mulţi deputaţi anul 2016 pare să se profileze tot mai mult ca un "sfîrşit al iluziilor". Criza greacă, criza migratorie, ofensiva populismului, islamismul radical care proliferează chiar pe teritoriul Europei ca o provocare fără precedent, refuzul ţărilor din Estul Europei de a mai accepta modelul multicultural şi multirasial occidental, tendinţa centrifugă din sînul Uniunii Europene atît de trist reprezentată de Marea Britanie, toate acestea sunt motive de angoasă, scrie Le Monde. Iar lista nu este completă.

Uniunea Europeannă, sau construcţia europeană nu mai beneficiază de popularitate printre europeni, iată o altă concluzie de natură să provoace grave îngrijorări. Prea multe războaie şi prea multă mizerie s-au concentrat în jurul Europei într-un timp extrem de scurt, iar instituţiile europene nu erau pregătite să facă faţă unei "policrize" – termen tot mai des folosit de Jean-Claude Juncker, preşedintele Comisiei europene. Sigur, mai există, ca antodot împotriva deprimării, cuvîntul speranţă, mai puternic decît toate celelalte, dar el este rar folosit în prezent de liderii europeni.