Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Un fost ministru mincinos, judecat în Franţa pentru fraudă fiscală

cahu.jpg

Fostul ministru francez al Bugetului, socialistul Jérôme Cahuzac, judecat pentru fraudà fiscalà
Fostul ministru francez al Bugetului, socialistul Jérôme Cahuzac, judecat pentru fraudà fiscalà
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

La Paris a început procesul lui Jérôme Cahuzac, fost ministru socialist al Bugetului. Trei ani după spectaculoasa sa demisie precedată de o minciună sfruntată, fostul responsabil este judecat pentru fraudă fiscală şi spălare de bani. In ce condiţii au început dezbaterile şi ce sorţi de izbândă are acest proces extrem de mediatizat ?

Procesul lui Jérôme Cahuzac a început pe o notă extrem de austeră, cu o bătălie procedurală între jurişti care va decide dacă procesul va continua acum sau va fi amânat pentru o dată ulterioară. Avocaţii ex-ministrului pledează faptul că clientul lor a fost déjà condamnat pentru acelaşi fapte de un tribunal civil, lucru care s-a conchis atunci cu o redresare fiscală pentru cuplul Cahuzac, cu plata unei diferenţe de impozite de circa două milioane de euro. In opinia avocaţilor, chiar dacă actualul proces are loc în faţa unui alt tribunal – în speţă corecţional - el pur şi simplu nu are rost să se mai ţină, e contrar Constuţiei având în vedere că sub aceleaşi acuzaţii clientul lor a fost déjà condamnat la civil.

Ce i se reproşează lui Jérôme Cahuzac şi ce s-a întâmplat după dezvăluirile privindu-l pe fostul ministru ?

Preşedintele François Hollande, pe vremea când nu era decât simplu candidat la şefia statului francez, promisese o « Republică exemplară ». In acest sens, odată ajuns la palatul Elysée el îl însărcinase pe ministrul său al Bugetului – Jérôme Cahuzac - să redreseze conturile statului şi să combată evaziunea fiscală. Toate bune şi frumoase până în decembrie 2012 – nici 6 luni după numirea sa în post – când situl de investigaţii şi informaţii Mediapart afirmă cu probe că Jérôme Cahuzac are un cont ascuns în Elveţia pe care s-ar afla 600 de mii de euro. Timp de trei luni de zile ministrul – fost chirurg de meserie – neagă vehement, ba chiar îi spune « privindu-l în ochi » pe preşedintele parlamentului francez că e nevinovat, că nu a avut niciodată cont ascuns în Elveţia. In martie 2013 însă, « copleşit de remuşcări » - el se descrie aşa – Cahuzac recunoaşte faptele.

Scandalul se soldează cu o lege care impune o transparenţă mai mare a vieţii publice

Scandalul, seismul va zdruncina republica şi îl va fragiliza pe François Hollande. Seful statului va impune dealtfel repede după acest scandal o transparenţă mai mare a vieţii publice, o procedură ce va provoca apoi şi alte demisii sau scandaluri în anturajul său : secretarul de stat la Comerţ, Thomas Thévenoud, va demisiona după ce va recunoaşte că a uitat să-şi declare veniturile din cauza unei « fobii administrative ». Yasmina Benguigui, ministru delegat la francofonie, e împinsă şi ea spre ieşire după ce se descoperă că a uitat să-şi declare o parte din patrimoniu. In fine, consilierul prezidenţial Aquilino Morelle va pleca de la Palatul Elysée din cauza unui conflict de interese pe care uitase să-l dezvăluie.

Să precizăm în încheiere că în cazul în care procesul va continua, Jérôme Cahuzac, azi în vârstă de 63 de ani, riscă maximum 7 ani închisoare şi un milion de euro amendă dacă este găsit vinovat.

 
Un fost ministru mincinos, judecat în Franţa pentru fraudă fiscală