Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria, noi tentative de salvare a procesului de pace

000_dv2200783-convertimage_0.jpg

John Kerry si Serghei Lavrov
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Seful diplomaţiei americane, John Kerry, urmează să se întîlnească la München cu omologul său rus Serghei Lavrov pentru a discuta despre Siria unde asistăm la o veritabilă turnură a războiului. Vineri 12 februarie capitala Bavariei găzduieşte o reuniune a Grupului internaţional de sprijinire a Siriei. 

Cei doi diplomaţi încearcă de fapt să salveze ce se mai poate salva din scenariul negocierilor de la Geneva în virtutea cărora în următoarele şase luni beligeranţii ar trebui să ajungă la o soluţie de pace. In prezent, însă, rebelii sirieni sunt în defensivă, mai ales la Alep, în mare măsură datorită bombardamentelor aeriene efectuate de ruşi. In Franţa, Laurent Fabius, care părăseşte ministerul de externe, a avut cuvinte extrem de dure faţă de Moscova şi Teheran, principalii aliaţi ai lui Bachar al-Assad. Ofensiva Damascului împotriva forţelor rebele a avut loc de fapt într-un moment cînd ONU încerca să relanseze la Geneva discuţiile de pace.

Cel puţin 500 de civili au murit, potrivit unui bilanţ încă provizoriu, pe fondul ofensivei din zona oraşului Alep, iar aviaţa rusă este mai mult ca sigur responsabilă de un număr important de victime. In paralel, o catastrofă umanitară riscă să se producă datorită marelui număr de refugiaţi care se îndreaptă spre graniţa cu Turcia. Franţa a sprijinit pînă acum "opoziţia moderată" din Siria, dar aceasta din urmă riscă să-şi piardă credibilitatea militară pe teren.

Grupul internaţional de sprijinire a Siriei este format din aproximativ 20 de ţări, inclusiv Rusia şi Iranul, şi îşi propune din nou să găsească o soluţie diplomatică la un conflict care durează de 5 ani şi al cărui bilanţ este de peste 260 000 de morţi. Reuniunile legate de Siria au fost toate nişte eşecuri în ultimul timp, pe fond de acuzaţii reciproce şi de ambiguităţi reprobabile. Rusiei i se reproşează, cel puţin de către francezi, angajamentul militar fără precedent în Siria. Statele Unite sunt criticate întrucît se află în fruntea unei coaliţii de 60 de state care îşi propune să lupte împotriva jihadiştilor din Siria şi Irak dar nu dispune de o strategie eficientă.