Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siria, noi discuţii, aceleaşi blocaje

refugies_0.jpg

Un nou exod sirian la granita cu Turcia
Image source: 
credit foto: rfi.fr

La München, în Germania, are loc o nouă reuniune internaţională cu scopul de a opri războiul din Siria. Urgenţa, pentru Statele Unite dar şi pentru europeni precum şi pentru Organizaţia Naţiunilor Unite ar fi ca ruşii să oprească bombardamentele din regiunea Alep. In jurul acestui oraş, al doilea ca importanţă din Siria,  forţele rebele se află în dificultate, în timp ce zeci de mii de refugiaţi se masează la graniţa cu Turcia. Washington-ul acuză Moscova că operaţiunile sale aeriene din Siria îi favorizează de fapt de jihadişti.

Urgenţa: oprirea luptelor, reluarea negocoerilor la Geneva

In capitala Bavariei sunt reprezentate, la nivel de şefi ai diplomaţiei, în jur de 20 de ţări care formează aşa-numitul Grup internaţional de sprijin al Siriei. Grupul îşi propune de mai multă vreme să găsească o platformă de înţelegere pentru oprirea războiului din Siria, dar în sînul său sunt diviziuni profunde. Iranul şi Rusia rămîn principalele state care sprijină practic necondiţionat regimul de la Damasc şi mizează pe victoria lui Bachar al-Assad în acest război. Turcia şi Arabia saudită au sprijinit masiv forţele siriene rebele, adică acele grupuri care se află acum în dificultate în faţa ofensivei Damascului. Si ţările occidentale i-au sprijinit pe aşa-numiţii rebeli "moderaţi", formaţi din islamişti care nu predică jihadsmul. Toate ţările acestui grup mai fac parte şi din alianţa internaţională care îşi propune să termine cu Organizaţia statul islamic, în contextul în care jihadiştii profită de haosul diplomatic instalat în jurul chestiunii siriene.

Din nou, cum au mai făcut-o de nenumărate ori, John Kerry, Seghei Lavrov precum şi ceilalţi miniştri de externe vor încerca să ajungă la un minim consens, iar în prezent cel mai important este ca armele să tacă pentru ca negocierile de pace de la Geneva să poată redemara.

Occidentalii le reproşează ruşilor că au sabotat, ba chiar torpilat negocierile de la Geneva prin ofensiva lor extrem de violentă împotriva rebelilor sirieni. Ei sunt rugaţi deci, ruşii, să facă un gest pentru ca diplomaţia să-şi poată relua cursul, dar mai ales pentru a fi evitată o catastrofă umanitară la graniţa cu Turcia unde s-au adunat în jur de 50 000 de refugiaţi. Pentru moment Turcia refuză să deschidă frontiera în faţa acestor oameni, prextînd  că două milioane şi jumătate de refugiaţi sirieni se află déjà pe teritoriul ei, ceea ce este adevărat.

Europenii deconcertaţi în faţa iniţiativelor ruse

Unii comentatori constată însă că occidentalii sunt practic neputincioşi în Siria, şi evită să se opună frontal Rusiei. În prezent, scrie Agenţia France Presse, Rusia are de fapt iniţiativa în privinţa Siriei, atît pe teren militar cît şi diplomatic.

Rusia s-a declarat în acelaşi timp dispusă să discute la München despre o încetare a focului, dar după toate aparenţele Moscova vrea mai degrabă să consolideze pe cît posibil poziţiile regimului de la Damasc înainte de lansarea unor negocieri de pace serioase. Un expert american în geopolitică spunea următoarele, pentru Agenţia France Presse: "Kerry continuă să creadă că numai cu şarmul său personal va obţine ceva de la Lavrov care îi minte de fapt pe americani de doi ani".

In acest context complicat de fapt toată lumea minte pe toată lumea, sau mai bine spus fiecare minte prin omisiune, prin faptul că are interese ascunse sau divergente faţă de cele ale interlocutorilor. Turcia rămîne mai departe îngrijorată de faptul că forţele siriene kurde şi-au întărit poziţiile în nordul Siriei, ceea ce nu face decît să hrănească masiv visul kurzilor de a avea într-o zi un stat independent în regiune.

Arabia saudită s-a oferit să trimită trupe în Siria pentru a-i ajuta pe rebeli, dar există mari îndoieli în privinţa capacităţilor militare ale saudiţilor, mai ales că ei sunt deja implicaţi în Yemen.   

Agenţia France Presse mai reia o frază atipică pronunţată de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan. Excedat de presiunile exercitate asupra sa pentru a deschide frontiera în faţa noilor refugiaţi, el ar fi spus "pe fruntea noastră nu se află înscris cuvîntul idiot". El i-a avertizat pe europeni că toţi aceşti noi refugiaţi vor ajunge în Europa dacă mai continuă cu insistenţele.