Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ehud Olmert devine primul fost premier israelian care va face închisoare

olmert.jpg

Ex-premierul israelian Ehud Olmert la aflarea condamnàrii sale la 19 luni închisoare
Ex-premierul israelian Ehud Olmert la aflarea condamnàrii sale la 19 luni închisoare
Sursa imaginii: 
REUTERS/Debbie Hill

Ehud Olmert va intra după gratii. Fostul şef al guvernului devine, luni, primul ex-premier israelian care va face închisoare după ce a fost condamnat la 19 luni într-o afacere de corupţie.

Ehud Olmert, azi în vârstă de 70 de ani, a condus guvrenul israelian între anii 2006 şi 2009. Cel care a fost multă vreme unul dintre principalii politicieni israelieni, e nevoit să se prezinte la închisoarea Maasivahu din Rampleh, oraş aflat în centrul Israelului. Olmert va sta 19 luni acolo după ce a fost găsit vinovat de luare de mită într-un uriaş scandal imobiliar pe vremea când era primar al Ierusalimului între 1993 şi 2003. Ehud Olmert mai aşteaptă verdictul definitiv şi într-un alt proces pentru corupţie în care a fost déjà condamnat într-o primă instanţă la 8 luni închisoare.

In puşcăria Maasivahu Olmert nu se va simţi singur întrucât acolo se află închis şi ex-preşedintele Israelului, Moshé Katzav, condamnat la 7 ani închisoare pentru viol. Tot acolo a stat aproape doi ani actualul ministru de interne Aryeh Deri. Inchisoarea Maasivahu are o aripă specială, rezervată personalităţilor, în care pot fi încarceraţi 18 deţinuţi în 6 celule de câte trei locuri. Tinând cont de trecutul său de fost premier, Ehud Olmert va beneficia chiar şi după gratii de o protecţie specială.

 
Ehud Olmert devine primul fost premier israelian care va face închisoare