Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consiliul Europei acuză Franţa de anti-ţigănism

rom_lyon.jpg

Copil care se joacà într-o tabàrà de romi din Vaux-en-Velin, lângà Lyon
Copil care se joacà într-o tabàrà de romi din Vaux-en-Velin, lângà Lyon
Sursa imaginii: 
Alberto Campi/We Report

Comisarul însărcinat cu Drepturile omului la Consiliul Europei se arată îngrijorat de evacuările forţate ale romilor care se află în taberele din Franţa. E vorba de evacuările care nu sunt însoţite de soluţii de cazare pentru migranţii daţi afară. Critici cărora ministrul francez de interne le-a şi răspuns.

In scrisoarea adresată ministrului francez de interne de către Nils Muiznieks, comisarul însărcinat cu Drepturile omului la Consiliul Europei, se notează faptul că « anul trecut, din cele 111 evacuări forţate ale unor tabere de romi din Franţa, doar 29 au fost însoţite de propuneri de cazare a oamenilor ». Cum este subliniat mai departe în textul făcut public de agenţia Frace Presse, « aceste evacuări forţate întrerup parcursul şcolar al copiilor, compromit îngrijirile medicale ale pacienţilor şi fragilizează menţinerea oamenilor la locul de muncă ».

Ce-i şi mai grav este că aceste evacuări au loc într-un « climat de anti-ţigănism care există de multă vreme în Franţa » mai scrie Consiliul Europei în curierul transmis Parisului. Scrisori similare au fost însă transmise şi altor 6 guverne europene din Albania, Bulgaria, Italia, Serbia, Suedia şi Ungaria.

Bernard Cazeneuve, ministrul francez de interne, a răspuns deîndată acestor acuzaţii. « Expulzările caută să impună respectarea dreptului la proprietate dar şi să-i protejeze pe ocupanţii acestor tabere de riscurile legate de sănătatea lor, de securitatea lor sau de orice alte riscuri ce pot fi provocate de economia mizeriei » spune oficialul francez. Ministrul de interne precizează de asemenea că în momentul dezmembrării acum câteva zile a unei uriaşe tabere de romi din nordul Parisului, « 170 de cazări au fost propose dar doar 80 au fost aceptate ». Două zile după acea evacuare de pe un teren pe care au trăit la un moment dat şi 400 de oameni, o sută de romi se instalaseră pe un teren militar aflat în apropiere dar au fost goniţi şi de acolo.

Liga Drepturilor omului şi European Roma Rights Center afirmă că anul trecut în Franţa au fost goniţi din taberele lor peste 11 mii de romi.