Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Eagles of death metal îşi termină la Olympia concertul întrerupt pe 13 noiembrie la Bataclan

bataclan.jpg

Sala Olympia unde are loc pe 16 februarie concertul grupului de rock Eagles of death metal
Sala Olympia unde are loc pe 16 februarie concertul grupului de rock Eagles of death metal
Sursa imaginii: 
Vasile Damian

Astăzi seară se va încheia concertul grupului Eagles of death metal început în urmă cu trei luni, pe 13 noiembrie, la Bataclan. « Un exerciţiu de terapie colectivă », scrie presa franceză care se întreabă, pe bună dreptate, câţi vor dori să vină la evenimentul din această seară. Exerciţiul va fi de ambele părţi : şi pentru muzicieni dar şi pentru spectatori, cei mai mulţi din sală fiind cei care au trait acele momente tragice din 13 noiembrie 2015, ziua in care Parisul a fost zguduit de atentatele jihadiste. La Bataclan au fost omorâte 90 de persoane în timpul spectacolului trupei de rock americane. Evenimentul are loc însă într-o altă sală de concerte, celebra Olympia din Paris.

Guillaume Munier, realizator de emisiuni la RFI, era în sala Bataclan în seara lui 13 noiembrie când trei terorişti au intrat şi au ucis 90 de spectatori. Toţi supravieţuitorii au fost invitaţi la Olympia dar unii mai ezită. Guillaume va încerca să facă pasul, cel puţin simbolic, ca să-i asculte pe cei din Eagles of death metal terminându-şi concertul întrerupt în mod tragic acum trei luni. « Am chef să termin cu povestea asta, am chef să merg acolo ca să întorc o pagină. Să vedem însă dacă voi reuşi, dacă voi putea să intru în sală ca să asist la concert. Nu vreau să mă forţez ; am biletele, voi încerca să intru dar nu mă voi forţa în măsura în care omagiul pentru victime şi răniţi îl va aduce mai degrabă grupul de muzică şi nu noi cei din sală ; prezenţa noastră nu va schimba lucrurile deci nu mă văd obligat moralmente să stau la concert. In acelaşi timp, chiar din seara lui 13 noiembrie, la câteva ore după ce am fost eliberaţi de forţele de ordine din sala Bataclan, împreună cu alţi supravieţuitori cu care eram, ne-am zis că din punct de vedere simbolic, acest concert trebuie terminat. Cred că si muzicienilor li s-a părut evident să facă treaba asta, era pentru ei aproape ca o datorie s-o facă »

In primă instanţă nu pare deloc simplu să repui nişte oameni într-o situaţie în care ei au văzut, la propriu, moartea cu ochii. Este ca şi cum, după o catastrofă, rugăm supravieţuitorii să revină la locul faptei. “Pentru unii va fi imposibil să retrăiască aşa ceva, pentru alţii va fi extrem de dureros”, este de părere profesorul Didier Cremniter, psihiatru. Se pune întrebarea: cum ar putea acest concert să-i ajute pe supravieţuitori? Iar psihiatrul explică: “atunci când trăim un traumatism, apropierea de obiectul care ne provoacă angoasa, permite, în cele mai multe dintre cazuri, să trecem peste traumatism.  Vedem oameni care nu mai pot merge cu vreun autobuz, nu mai pot merge într-un loc anume şi asta pentru că acel ceva le aduce aminte mereu că ceea ce au trăit ei, un moment de teroare, va rămâne mereu în ei, nu s-a estompat”.

Ar putea exista ceva paradoxal în a retrăi acest concert, dar, în condiţii de securitate: lumea se va simţi protejată, ea va putea să pună acel punct final la ceea ce s-a întâmplat. Pentru unii ar putea fi un fel de dovada iniţială, dificilă pe moment, dar utilă pe termen lung.

In jurul sălii Olympia va fi instalat un perimetru de securitate, doar spectatorii vor avea acces în jurul clădirii, pietonii nu. ”Nu vreau să dezamăgesc pe nimeni, dar am o frică imensă de a urca pe scenă şi de a cânta”, admite vocalistul trupei rock. Intr-un interviu acordat televiziunii franceze  iTELE Jess Hughes a vorbit despre un imens sprijin pe care trupa l-a primit până acum. “A existat în toate aceste trei luni o susţinere şi ni s-a aratat atâta dragoste… este impresionant. La acest concert vreau pur si simplu să îmi inving teama şi să pot să nu dezamagesc pe nimeni”.

« Peste 30 de psihologi vor fi prezenti la concert », spune Carole Damiani, directoarea asociaţiei Parisul in ajutorul victimelor.

 
Eagles of death metal îşi termină la Olympia concertul întrerupt pe 13 noiembrie la Bataclan