Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lovitură grea pentru Nicolas Sarkozy : fostul preşedinte francez e din nou inculpat

sarko.jpg

Inculparea lui Nicolas Sarkozy în afacerea zisà Bygmalion este o nouà loviturà grea pentru fostul presedinte
Inculparea lui Nicolas Sarkozy în afacerea zisà Bygmalion este o nouà loviturà grea pentru fostul presedinte
Sursa imaginii: 
REUTERS/Gonzalo Fuentes

Fostul preşedinte francez, conservatorul Nicolas Sarkozy, a fost inculpat sub acuzaţia de « finanţare ilegală » a campaniei sale electorale din 2012. O punere sub acuzare în cadrul afacerii zise Bygmalion care ar putea compromite planurile lui Sarkozy pentru prezidenţialele de anul viitor.

Black Tuesday, zi neagră de marţi pentru Nicolas Sarkozy. După ce a stat ore în şir în biroul judecătorului de instrucţie, ex-preşedintele Franţei a fost inculpat sub acuzaţia de « finanţare ilegală » a campaniei de acum 4 ani. Magistratul îl bănuie pe Sarkozy că şi-a falsificat conturile de campanie pentru a ascunde o depăşire a plafonului legal de cheltuieli cu peste 22 de milioane de euro. 13 alte persoane sunt déjà inculpate în această presupusă fraudă botezată Bygmalion după numele societăţii de comunicare sub care se acopereau cu facturi false toate presupusele malversaţii.

Punerea sub acuzare este o nouă lovitură grea pentru liderul Republicanilor (LR), principalul partid de opoziţie din Franţa. In 2014 Sarkozy a fost déjà inculpat pentru « corupţie şi trafic de influenţă » într-un alt scandal. Ieşind de la întâlnirea cu judecătorul, avocat lui Sarkozy a încercat să minimalizeze însă inculparea de acum estimând că ea se referă la o « infracţiune formală » de depăşire a conturilor de campanie şi că « nu este legată în vreun fel de dosarul Bygmalion ».

Evident că socialiştii de la guvernare îşi freacă mâinile şi reamintesc că fostul preşedinte - şi probabil pretendent la un nou mandat la prezidenţialele de anul viitor - mai riscă să fie inculpat şi în alte afaceri. In tabăra dreptei, unele voci spun că o punere sub acuzare se poate termina şi cu o anulare a procedurii. Alţii, mai realişti poate, admit faptul că orizontul lui Sarkozy se mai întunecă. Cert e că pentru rivalii săi la primarele interne partidului din toamna viitoare, începând cu Alain Juppé şi François Fillon, scenariul este unul ideal.

 
Lovitură grea pentru Nicolas Sarkozy : fostul preşedinte francez e din nou inculpat