
Special Paris
Starea de urgenţă, prelungită în Franţa
Regimul de excepţie facilitează luarea unor măsuri cum ar fi arestul la domiciu a unor persoane bănuite că prin comportamentul lor reprezintă o ameninţare la securitatea şi ordinea publică.
Totodată, poliţia poate efectua percheziţii în locuinţe fără mandat, în orice moment din zi ori din noapte.
Măsura de a instaura starea de urgenţă a fost criticată de Uniunea Euopeana spunând că regretă abuzurile poliţiei franceze.
Ministrul de Interne, Bernard Cazeneuve spune că prin aceste percheziţii se vrea destramarea unor reţele prin care teroriştilor li se furnizau armament şi le erau finanţate acţiunile.
Din noiembrie, au fost făcute mai bine de 3.300 de percheziţii iar aproape 600 de arme confiscate.
340 de persoane au fost reţinute iar alte 300 se află în arest la domiciliu. De la începutul anului, în cazul a 40 de oameni a fost stabilită o legatură cu diverse filiere de terorism.
In lupta de a combate un eventual abuz pe care autoritaţile franceze l-ar putea săvârşi în perioada în care există această stare de urgenţă, Liga Drepturilor Omului s-a îndreptat catre Consiliul Constituţional, cea mai înaltă instanţă franceză. Aceasta va spune vineri în ce măsură decizia prin care sunt interzise manifestările publice este una legală.
Este o certitudine că vor fi şi alte atentate de amploare în Europa, afirma sâmbătă prim ministrul Manuel Valls. Dar, tot el spunea că Franţa nu poate trai tot timpul în stare de urgenţă.
Să ne uităm totuşi şi la data la care ar urma să fie ridicată această măsură : 26 mai înseamnă cu două săptămâni înainte ca în Franţa să aibă loc Campionatului European de Fotbal, care se va derula între 10 iunie şi 10 iulie.
Ridicarea stării de urgenţă va fi aşadar o decizie un prea uşor de luat, recunoaşte ministrul de Justiţie, numit în funcţie recent, la fínele lui ianuarie.
Parlamentul va trebui să se pronunţe şi asupra unei cereri venite din parte Guvernului şi prin care se doreşte o reforma a Constituţiei care vizează chiar introducerea noţiunii ‘stare de urgenţă’ în legea fundamentală. De altfel, modificarea Constituţiei este o consecinţă directă a atentatelor care au lovit Franţa anul trecut.