Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propunerile Parisului pentru JO 2024 : călărie la Versailles, înot în Sena şi beach-volley la Tour Eiffel

chateau-de-versailles.jpg

Dacà Parisul va fi ales gazdà a JO de varà din 2024, probele ecvestre vor avea loc într-un cadru de vis: gràdinile palatului Versailles
Dacà Parisul va fi ales gazdà a JO de varà din 2024, probele ecvestre vor avea loc într-un cadru de vis: gràdinile palatului Versailles
Sursa imaginii: 
lefigaro.fr

Turnul Eiffel, Champs-Elysées, Grand Palais, grădinile palatului Versailles – candidatura Parisului pentru JO de vară din 2024 este foarte ambiţioasă şi atrăgătoare. Cele 4 oraşe – Paris, Los Angeles, Roma şi Budapesta – rămase în cursă pentru organizarea olimpiadei de vară de peste 8 ani şi-au dezvăluit atuurile pe care mizează ca să fie alese în toamna anului viitor de Comitetul internaţional olimpic. Ce conţine dosarul parizian?

Filosofia candidaturii pariziene se rezumă astfel : « să reuşim jocurile pentru toţi ». Pentru asta este însă nevoie de « forţa unui vis » – sloganul care însoţeşte proiectul parizian. « Paris 2024 trebuie să fie un eveniment federator » a estimat premierul francez Manuel Valls la ceremonia de prezentare a proiectului la care au participat 2.000 de spectatori dintre care 800 de tineri sportivi.

Bugetul total se vrea modest – puţin peste 6 miliarde de euro – dar asta pentru că se mizează mult pe siturile – istorice sau sportive – care există déjà în oraşul luminilor. 95% din infrastructuri sunt construite. Parisul istoric, celebru în toată lumea, ocupă un loc de frunte în paginile proiectului dar periferia capitalei franceze ocupă şi ea un spaţiu semnificativ. Doar satul olimpic de 17 mii de locuri prevăzut pe insula Saint-Denis şi centrul nautic de la Aubervilliers trebuie construite.

Pe Stade de France, aflat în imediata apropiere a Parisului, se vor derula probele de atletism şi ceremoniile de deschidere şi închidere a Jocurilor olimpice. Pe stadionul Jean-Bouin se va juca rugby iar fotbal la doi paşi mai departe, pe Parc des Princes. Meciurile de basket, luptele şi judoul se vor derula în sala omnisport de la Bercy, rebotezată Bercy Arena. Pe Arena 92, o sală prevăzută în spatele cartierului de afaceri de la Défense, se vor derula probele de gimnastică şi de haltere. La Roland-Garros se va juca evident tenis în timp ce sub cupola de sticlă a lui Grand Palais se prevăd probele de scrimă şi taekwondo. In spatele lui Tour Eiffel, pe superba esplanadă Champs-de-Mars urmează să se deruleze – şi sub ochii elevilor de la Scoala militară – meciurile de beach-volley. Probele de tir cu arcul sunt prevăzute într-un alt loc istoric al Parisului, pe o altă esplanadă, cea a Invalizilor. Ca în fiecare an pentru etapa finală a lui Tour de France, cicliştii olimpici vor pedala pe Champs-Elysées şi în jurul Arcului de triumf. Cei care participă la probele de ciclism montan vor profita de dealurile de la Elancourt, localitate din vecinătatea Parisului nu departe de cea în care se vor derula concursurile de golf, la Saint-Quentin-en-Yvelines. Badminton şi volei se va juca la Le Bourget, acolo unde e prevăzut şi centrul de presă. Probele de înot în apă liberă se vor derula în Sena chiar în faţa Turnului Eiffel. In fine, probele de călărie vor avea un cadru sublim, un cadru regal am putea chiar spune întrucât e vorba de grădinile palatului de la Versailles.

Candidatura Parisului – şi a celorlate 3 concurente – pentru JO 2024 mai are de trecut o serie de obstacole : încă două dosare referitoare la guvernanţă, chestiuni juridice şi proiecte de viitor pentru diversele echipamente odată olimpiada terminată. In primul semestru al anului viitor comisia de evaluare a CIO va vizita diversele oraşe candidate. Verdictul final va fi dat în septembrie 2017 la a 130-a sesiune a Comitetului internaţional olimpic.

 
Propunerile Parisului pentru JO 2024 : călărie la Versailles, înot în Sena şi beach-volley la Tour Eiffel