Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: tentativă de discreditare morală a unui curajos intelectual arab

kamel_daoud_51114.jpg

Kamel Daoud
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa continuă polemica în jurul scriitorului algerian Kamel Daoud, un critic fervent, printre altele, al condiţiei feminine din lumea arabo-musulmană. Luările sale de poziţie au fost însă criticate de un grup de universitari francezi, care l-au acuzat pe Kamel Daoud de "islamofobie".

Faptul că scriitorul algerian a început să critice, cu o audienţă internaţională extrem de largă, din interior, unele mentalităţi ale lumii arabo-musulmane, i-a deranjat pe bună dreptate pe integişti, pe imami, pe islamişti, pe tradiţionaliştii musulmani, pe scurt, pe toţi cei doritori ca nimic niciodată să nu se schimbe în spaţiul arabo-musulman. De ce i-a deranjat aceste critici pe unii universitari francezi rămîne însă un fel de enigmă. Ar fi prea simplu să credem că pur şi simplu aceştia au fost "cumpăraţi" de cine ştie ce eminenţe invizibile din monarhiile petroliere. Nici cu moartea nu i-a ameninţat nimeni, astfel încît să decidă, printr-o scrisoare semnată în comum, să-l descrediteze moral pe Kamel Daoud.

Mai rămîne o singură explicaţie, aceea a unor convingeri intime puternice ca piatra, de inspiraţie dogmatico-stîngistă şi impregnate pînă la refuz de gîndire politică corectă. Din punctul lor de vedere, de fapt, cine critică islamul este islamofob. Iată esenţa gîndirii lor, denunţată în cotidianul Le Monde de filozoful Pascal Bruckner. Citez din articolul său: "Ce înseamnă termenul de islamofob? Că orice critică a islamului este rasistă. Că religia Profetului este de neatins: avem dreptul să criticăm creştinismul, iudaismul, budismul, hinduismul, putem să-i călcăm în picioare pe papa, pe rabini, pe dalai-lama, dar nu Islamul."

Pentru Pascal Bruckner cei 19 universitari francezi care l-au acuzat de islamofobie pe scriitorul algerian nu sunt sunt decît nişte gardieni ai "fatwei" (adică ai condamnărilor decretate de imamii radicali), doar că s-au deghizat în cercetărori şi în sociologi. Iar prin gestul lor nu fac altceva decît să încerce să-i descurajeze şi pe alţi gînditori din lumea musulmană să adopte o atitudine critică. Pe Kamel Daoud au reuşit în orice caz să-l scoată din circuit pentru că scriitorul algerian a anunţat că renunţă la jurnalism.