Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


L'Express: "Piaţa neagră a atomului o duce bine în Moldova"

express_bun.jpg

Ancheta din L'Express despre traficantii moldoveni de produse radioactive
Ancheta din L'Express despre traficantii moldoveni de produse radioactive

Într-o lungă anchetă consacrată pieţei negre de materii radioactive, publicată în ultimul său număr, revista franceză L'Express revine şi asupra traficanţilor din Europa de Est. E scoasă în evidenţă "filiera moldovenească de uraniu". Despre ce e vorba?

« Patru reţele de traficanţi cu uraniu şi alte materii radioactive dezmembrate în cinci ani – piaţa neagră a atomului o duce bine în Moldova » notează L’Express în ultimul său număr sub semnătura lui Charles Haquet şi a Iuliei Badea-Guéritée. Cei doi jurnalişti au anchetat la Chişinău despre traficanţii de materii radioactive, « foarte activi în Republica Moldova ». L’Express revine astfel asupra afacerii zise « Agheenco » după numele lui Alexandr Agheenco, poreclit « colonelul », un ruso-ucrainean implicat într-un trafic cu uraniu dar care a reuşit să scape de poliţie fugind prin Transnistria spre Rusia. Presupus creier al unui trafic de câteva kilograme de uraniu îmbogăţit – pe care vroia să le vândă unui sudanez – Agheenco fusese militar în trecut pe o bază de submarine nucleare din Rusia.

L’Express comentează şi recenta afacere a unui trafic cu cesiu 135 : doi moldoveni care încercau să vândă într-o fiolă 80 de grame din această materie radioactivă au fost arestaţi în parcul Operei din Chişinău. « In aceste condiţii », se întreabă revista franceză, « oare justiţia moldovenească dispune de mijloace suficiente pentru a combate aceste traficuri ? » Problema este că arsenalul represiv este extrem de indulgent. « Pentru crime ce-ar putea pune în pericol viaţa oamenilor nu se prevăd decât maximum 5 ani închisoare » afirmă L’Express citându-l pe procurorul şef al parchetului din Chişinău.

 
L’Express : « Piaţa neagră a atomului o duce bine în Moldova »