
Special Paris
"Războiul secret" din Libia
2016-02-19t154409z_953068056_gf10000315420_rtrmadp_3_libya-security.jpg

In Libia se desfăşoară un "război secret", este de părere cotidianul Le Monde. Un război pus sub semnul urgenţei, pentru că un nou teritoriu cîştigat de jihadişti în nordul Africii ar fi o catastrofă pentru Europa şi pentru occidentali în general. Francezii iau parte la acest război secret, scrie Le Monde. Citez dintr-un articol publicat în ediţia datată miercuri 2 martie: "Lovituri aeriene nerevendicate, prezenţă a unor forţe speciale în sprijinul unor unităţi locale angajate împotriva Organizaţiei statul islamic...: operaţiunile clandestine au început, este limpede. Urgenţa a comandat scurt-circuitarea procesului politic şi scuteşte de orice constrîngere legală".
Mulţi comentatori avizaţi afirmă de o bună bucată de vreme că situaţia din Libia este mult mai complicată decît se aşteptau occidentalii. Fragmentarea ţării a ajuns într-o fază avansată, iar "guvernul de uniune naţională" care ar fi trebuit să se instaleze la Tripoli rămîne o fantomă. Reamintesc că un acord a fost semnat în acest sens acum două luni şi jumătate, dar el a rămas literă moartă. Ceea ce îi stupefiază pe diplomaţii occidentali, dar şi pe cei reprezentînd diverse organizaţii internaţionale, este faptul că libienii sunt divizaţi şi au talentul de a se situa pe poziţii divergente chiar şi cînd fac parte, aparent, din aceeaşi tabără.
Cu multă tristeţe unii recunosc că fostul dictator Gaddafi era poate unul dintre puţinii care cunoştea secretul găsirii unui echilibru politic în Libia... Oricum, mulţi libieni regretă "stabilitatea" din anii cît s-a aflat el la putere.
Libia a devenit „o capcană infernală” pentru occidentali. Iată cum s-ar putea rezuma situaţia actuală, iar formula îi aparţine corespondentului la Tunis al ziarului Le Monde. Recent, centrul oraşului Sabrata a fost ocupat pentru cîteva ore de jihadiştii Organizaţiei statul islamic. Ei au fost alungaţi după lupte violente, dar şocul rămîne imens pentru populaţie. Există celule jihadiste care "dorm" în diverse localităţi din Libia şi abia aşteaptă ocazia de a se "trezi". Operaţiunea jihadistă de la Sabrata a fost un veritabil test. Jihadiştii au testat de fapt capacitatea oraşului de a se apăra. Agenţia France Presse reia într-o depeşă o declaraţie a unui locuitor al Sabratei: „Ceea ce ni se întîmplă este consecinţa disensiunilor politice.
Oamenii politici sunt principalii vinovaţi. Ei au deschis calea extremiştilor". Iată o judecată clară şi fără ambiguităţi, numai că oamenii politici sunt prea ocupaţi, cu etalarea fără sfîrşit a rivalităţilor lor, ca să poată fi receptivi la astfel de reflecţii.